Lazania ze szpinakiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Lazania ze szpinakiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976330939.jpeg&w=3840&q=75)
Łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna lazania. mój debiut na tej stronie:)
1
0 / 0
Łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna lazania. mój debiut na tej stronie:)
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.33 szkl. śmietana 12%
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
4 szt. pomidor
4 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka parmezan
20 dag. makaron lazania lubella
50 dag. szpinak
40 dag. mięso mielone
Przygotowanie
Cebulę obrać, posiekać, smażyć na oliwie, dodać rozgnieciony czosnek i mięso. Smażyć kilka minut.
Zdjąć z ognia, dodać smażone i obrane pomidory oraz przecier.
Szpinak umyć, obgotować, a następnie drobno pokroić (mrożony poddusić w małej ilości wody i odparować).
Do przygotowanej masy mięsnej dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.
Krótko gotować - sos powinien być półpłynny.
Na przygotowanym żaroodpornym naczyniu nakładać po kolei sos i płaty makaronowe - na koniec danie włożyć do piekarnika nastawionego na 200 st i piec 30 min.
Pod koniec pieczenia posypać lazanię serem parmezanem.