Lazania ze szpinakiem
m7
Łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna lazania. mój debiut na tej stronie:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łatwa w przygotowaniu, szybka i smaczna lazania. mój debiut na tej stronie:)
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.33 szkl. śmietana 12%
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
4 szt. pomidor
4 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka parmezan
20 dag. makaron lazania lubella
50 dag. szpinak
40 dag. mięso mielone
Przygotowanie
Cebulę obrać, posiekać, smażyć na oliwie, dodać rozgnieciony czosnek i mięso. Smażyć kilka minut.
Zdjąć z ognia, dodać smażone i obrane pomidory oraz przecier.
Szpinak umyć, obgotować, a następnie drobno pokroić (mrożony poddusić w małej ilości wody i odparować).
Do przygotowanej masy mięsnej dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.
Krótko gotować - sos powinien być półpłynny.
Na przygotowanym żaroodpornym naczyniu nakładać po kolei sos i płaty makaronowe - na koniec danie włożyć do piekarnika nastawionego na 200 st i piec 30 min.
Pod koniec pieczenia posypać lazanię serem parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
645
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.