Lazania z sosem beszamelowym
beatawiecz
Pyszna lazania pod beszamelem skradnie Wasze kubki smakowe. Do tego mocno pomidorowy sos i można palce lizać!
0
0 / 0
Pyszna lazania pod beszamelem skradnie Wasze kubki smakowe. Do tego mocno pomidorowy sos i można palce lizać!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g płaty ciasta do lazzanii
300 g ser żółty
500 g mięso mielone
2 puszka pomidory krojone łowicz
2 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżecz. zioła prowansalskie
3 łyżka olej
1 l mleko uht 3,2%
200 g masło
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Sos pomidorowy mięsny - mięso należy podsmażyć z trzema łyżkami oleju.
Następnie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy przyprawy i dusimy do odparowania wody .
Sos beszamelowy- zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień. Wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką .
Dodać sól pieprz i gałkę muszkatołową do smaku .
Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści .
Na dno naczynia żaroodpornego wlać chochlę sosu beszamelowego na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego .
Następnie znów sos beszamelowy, na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii .
Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego .
Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym .
Lazania przed stawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 min. ale można również piec od razu . Piec w temp. 180 C przez 40 min.