Lazania z sosem beszamelowym

beatawiecz
Lazania z sosem beszamelowym

0

0 / 0

Pyszna lazania pod beszamelem skradnie Wasze kubki smakowe. Do tego mocno pomidorowy sos i można palce lizać!

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g płaty ciasta do lazzanii

300 g ser żółty

500 g mięso mielone

2 pusz. pomidory krojone łowicz

2 szcz. pieprz, sól do smaku

1 łyżeczka zioła prowansalskie

3 łyżka olej

1 l mleko uht 3,2%

200 g masło

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 szcz. sól, pieprz

2 szcz. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Sos pomidorowy mięsny - mięso należy podsmażyć z trzema łyżkami oleju.

2

Następnie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy przyprawy i dusimy do odparowania wody .

3

Sos beszamelowy- zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień. Wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką .

4

Dodać sól pieprz i gałkę muszkatołową do smaku .

5

Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści .

6

Na dno naczynia żaroodpornego wlać chochlę sosu beszamelowego na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego .

7

Następnie znów sos beszamelowy, na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii .

8

Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego .

9

Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym .

10

Lazania przed stawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 min. ale można również piec od razu . Piec w temp. 180 C przez 40 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły