Lazania z cukinią i mięsem wołowym

maspexdigital
Lazania z cukinią i mięsem wołowym

0

5 / 1

Lazania z cukinią i mięsem wołowym to najlepszy pomysł na danie, gdy brak Ci pomysłów, a chcesz zjeść coś konkretnego. Wypróbuj nasz przepis, a nie będziesz zawiedziony. Łatwa do wykonania, szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca. Lazanię z cukinią i mięsem wołowym podaj z passatą z Łowicza, by wzbogacić jej smak.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

3 szt. cukinia

1 opak. passata łowicz

500 g mięso mielone wołowe

1 szt. cebula czerwona

250 g ser ricotta

350 g parmezan

1 pęcz. świeża bazylia

3 szt. ząbek czosnku

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Cuknie kroimy na cienkie paski. Możemy zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, noża lub tarki. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zalewamy passatą. Doprawiamy do smaku przyprawami.

2

Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smarujemy za pomocą pędzelka oliwą. Grillujemy wszystkie paski cukinii. Następnie za pomocą papieru odsączamy z nich nadmiar wody. W misce mieszamy ricottę, połowę objętości parmezanu, pokrojony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz.

3

W żaroodpornym naczyniu wykładamy kolejno warstwy: cukinii, sosu z mięsem, cukinii, masy serowej, cukinii, sosu z mięsem i na koniec cukinia posypana pozostałą ilością parmezanu. Zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły