Lazania po szwedzku

bartek
Lazania po szwedzku

1

0 / 0

Lazania zawsze wydawała mi się daniem "nie do przeskoczenia" i wyjątkowo czasochłonnym. Aż do momentu, kiedy mój brat postanowił nauczyć nas, jak zrobić pyszną kolację z lazanią w roli głównej. Gotowaliśmy z jego przepisu, którym pochwalił się na szwedzkim serwisie kulinarnym. Przy okazji podał nam kilka sprawdzonych przepisów na makarony dla dzieci, więc jak już któryś zrobię, to na pewno się tu pochwalę. Moje lazanie zawsze były jakieś niewydarzone, próbowałem z różnymi makaronami, nieraz je moczyłem, krótko gotowałem i ogólnie robiłem cuda. Tym razem wszystko wyszło bez problemu, al dente, pachnące, zwarte i smaczne. Okazuje sie, że sekret tkwi w przygotowaniu pierwszej warstwy; na spód naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec lazanię, trzeba wylać dosłownie pół łżyki wazowej sosu i rozetrzeć go po dnie. Wtedy pierwsza warstwa "złapie" wilgoć, a następne piętra będą miały tę wilgoć z sosu mięsnego i sosu beszamel. No cóż, jestem mądrzejszy o jedno gotowanie i jeden dobry przepis:)

22

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 mleko

400 śmietana 22%

1 szcz. sól, pieprz

2 szcz. gałka muszkatołowa

2 szcz. pieprz biały

400 g mięso mielone

400 g pomidory krojone łowicz

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. chili

3 szt. cebula

4 szt. ząbek czosnku

1 szt. kostka rosołowa

2 łyżka oliwa

3 łyżka mango chutney

1.50 łyżka oregano

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka masło

2 łyżka mąka lubella

1 dek. makaron lazania lubella

0.50 szkl. parmezan

0.50 szt. por

0.50 łyżka mielona papryka

Przygotowanie


1

Przygotowujemy produkty do sosu mięsnego: 1 czerwone chili, 3 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 400 g mięsa, 400 g pomidorów siekanych, 500 g przecieru pomidorowego, 1 kostka rosołowa (opcjonalnie), 3 łżyki mango chutney (rodzaj dżemu owocowo-warzywnego), 1,5 łyżki oregano, 1/2 łyżki papryki, 2 łyżko koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Produkty na beszamel to: 1 łżyka masła, 2 łżyki mąki, 200 ml mleka, 400 ml śmietany 22%, gałka muszkatołowa, pieprz biały, parmezan i oczywiście płaty lazanii.

2

Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki (prószymy mąką i energicznie mieszamy). Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy, aż mleko się zagęści. Dodajemy po łyżce śmietany i ponownie mieszamy, aby sos miał kremową konsystencję. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i biały pieprz do smaku. Do sosu dosypujemy parmezan i oczywiście delikatnie mieszamy.

3

Kroimy chili, cebulę i pora. Chili podsmażamy delikatnie (około 1 minuty)na 2 łżykach oliwy. Do tego dorzucamy drobno pokrojone cebule i pora - szklimy na oliwie i dodajemy czosnek. Do cebulek dodajemy mięso i smażymy tak długo, aby masa była jednorodna.

4

Do mięsa dodajemy pomidory, przecier i koncentrat. Przyciszamy ogień, dusimy około 10 minut. Dodajemy kostkę rosołową (można nie dodawać), 3 łyżki stolowe mango chutney, oregano i słodką paprykę, a także sól i pieprz do smaku.

5

Na spód naczynia żaroodpornego ( lub kilku mniejszych naczyń) wylewamy trochę sosu mięsnego, układamy warstwę makaronu, na makaron warstwę beszamel, na beszamel sos mięsny, makaron, beszamel, mięso itd.

6

Robimy 4-5 warstw kończąc beszamelem, na który wysypujemy parmezan. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około godziny w temperaturze 180 stopni C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły