2 | Łyżki | ||
200 | Mililitrów |
mleko
|
|
400 | Mililitrów |
Śmietana 22%
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
2 | Szczypty |
gałka muszkatołowa
|
|
2 | Szczypty |
pieprz biały
|
|
400 | Gramów |
mięso mielone
|
|
400 | Gramów |
pomidory w puszce
|
|
500 | Gramów |
przecier pomidorowy
|
|
1 | Sztuka |
chili
|
|
3 | Sztuki |
cebula
|
|
4 | Sztuki |
ząbek czosnku
|
|
1 | Sztuka |
kostka rosołowa
|
|
2 | Łyżki |
oliwa
|
|
3 | Łyżki |
Mango chutney
|
|
1.5 | Łyżki |
oregano
|
|
2 | Łyżki | ||
1 | Łyżka |
masło
|
|
1 | Dekagram |
![]()
makaron lazania Lubella
|
|
0.5 | Szklanki |
parmezan
|
|
0.5 | Sztuki |
por
|
|
0.5 | Łyżki |
Mielona papryka
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kalkulator miar |
Lazania zawsze wydawała mi się daniem "nie do przeskoczenia" i wyjątkowo czasochłonnym. Aż do momentu, kiedy mój brat postanowił nauczyć nas, jak zrobić pyszną kolację z lazanią w roli głównej. Gotowaliśmy z jego przepisu, którym pochwalił się na szwedzkim serwisie kulinarnym. Przy okazji podał nam kilka sprawdzonych przepisów na makarony dla dzieci, więc jak już któryś zrobię, to na pewno się tu pochwalę. Moje lazanie zawsze były jakieś niewydarzone, próbowałem z różnymi makaronami, nieraz je moczyłem, krótko gotowałem i ogólnie robiłem cuda. Tym razem wszystko wyszło bez problemu, al dente, pachnące, zwarte i smaczne. Okazuje sie, że sekret tkwi w przygotowaniu pierwszej warstwy; na spód naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec lazanię, trzeba wylać dosłownie pół łżyki wazowej sosu i rozetrzeć go po dnie. Wtedy pierwsza warstwa "złapie" wilgoć, a następne piętra będą miały tę wilgoć z sosu mięsnego i sosu beszamel. No cóż, jestem mądrzejszy o jedno gotowanie i jeden dobry przepis:)