1

Składniki

2 Łyżki
200 Mililitrów
mleko
400 Mililitrów
Śmietana 22%
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Szczypty
gałka muszkatołowa
2 Szczypty
pieprz biały
400 Gramów
mięso mielone
400 Gramów
pomidory w puszce
500 Gramów
przecier pomidorowy
1 Sztuka
chili
3 Sztuki
cebula
4 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
kostka rosołowa
2 Łyżki
oliwa
3 Łyżki
Mango chutney
1.5 Łyżki
oregano
2 Łyżki
1 Łyżka
masło
1 Dekagram
ingridient
makaron lazania Lubella
0.5 Szklanki
parmezan
0.5 Sztuki
por
0.5 Łyżki
Mielona papryka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy produkty do sosu mięsnego: 1 czerwone chili, 3 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 400 g mięsa, 400 g pomidorów siekanych, 500 g przecieru pomidorowego, 1 kostka rosołowa (opcjonalnie), 3 łżyki mango chutney (rodzaj dżemu owocowo-warzywnego), 1,5 łyżki oregano, 1/2 łyżki papryki, 2 łyżko koncentratu pomidorowego, sól i pieprz. Produkty na beszamel to: 1 łżyka masła, 2 łżyki mąki, 200 ml mleka, 400 ml śmietany 22%, gałka muszkatołowa, pieprz biały, parmezan i oczywiście płaty lazanii.
  2. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki (prószymy mąką i energicznie mieszamy). Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy, aż mleko się zagęści. Dodajemy po łyżce śmietany i ponownie mieszamy, aby sos miał kremową konsystencję. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i biały pieprz do smaku. Do sosu dosypujemy parmezan i oczywiście delikatnie mieszamy.
  3. Robimy 4-5 warstw kończąc beszamelem, na który wysypujemy parmezan. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około godziny w temperaturze 180 stopni C.
  4. Kroimy chili, cebulę i pora. Chili podsmażamy delikatnie (około 1 minuty)na 2 łżykach oliwy. Do tego dorzucamy drobno pokrojone cebule i pora - szklimy na oliwie i dodajemy czosnek. Do cebulek dodajemy mięso i smażymy tak długo, aby masa była jednorodna.
  5. Do mięsa dodajemy pomidory, przecier i koncentrat. Przyciszamy ogień, dusimy około 10 minut. Dodajemy kostkę rosołową (można nie dodawać), 3 łyżki stolowe mango chutney, oregano i słodką paprykę, a także sól i pieprz do smaku.
  6. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu mięsnego, układamy warstwę makaronu, na makaron warstwę beszamel, na beszamel sos mięsny, makaron, beszamel, mięso itd.

Opis

Lazania zawsze wydawała mi się daniem "nie do przeskoczenia" i wyjątkowo czasochłonnym. Aż do momentu, kiedy mój brat postanowił nauczyć nas, jak zrobić pyszną kolację z lazanią w roli głównej. Gotowaliśmy z jego przepisu, którym pochwalił się na szwedzkim serwisie kulinarnym. Przy okazji podał nam kilka sprawdzonych przepisów na makarony dla dzieci, więc jak już któryś zrobię, to na pewno się tu pochwalę. Moje lazanie zawsze były jakieś niewydarzone, próbowałem z różnymi makaronami, nieraz je moczyłem, krótko gotowałem i ogólnie robiłem cuda. Tym razem wszystko wyszło bez problemu, al dente, pachnące, zwarte i smaczne. Okazuje sie, że sekret tkwi w przygotowaniu pierwszej warstwy; na spód naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec lazanię, trzeba wylać dosłownie pół łżyki wazowej sosu i rozetrzeć go po dnie. Wtedy pierwsza warstwa "złapie" wilgoć, a następne piętra będą miały tę wilgoć z sosu mięsnego i sosu beszamel. No cóż, jestem mądrzejszy o jedno gotowanie i jeden dobry przepis:)

Podobne przepisy

Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

Makaron bolognese w paprykach

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron bolognese w paprykach

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Lasagne pomarańczowe

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Mini lasagne z cukinią

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini lasagne z cukinią

Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

Przepis
Średni Do 1 godz
Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Przepis
Trudny Do 1 godz
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!