Lazania Fredek

bogusia1962
Lazania Fredek

3

0 / 0

Lasagne to pyszne danie kuchni włoskiej - sycące i aromatyczne.

23

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

60 dag. mięso mielone

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

2 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz

40 dag. ser żółty

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżecz. papryka słodka w proszku

1 szt. papryka ostra mielona

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. bazylia

1 szczyp. rozmaryn

1 szczyp. tymianek

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

1 opak. makaron lubella lasagne

50 g masło

60 g mąka pszenna tortowa lubella

500 mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Mięso przełożyć do miski, dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać i pozostawić na około pół godziny (w między czasie można wykonać sos beszamelowy).

2

W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Cały czas mieszając dodawać niedużymi porcjami mleko. Gdy masa uzyska gładką, płynną formę, zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Do przestygniętego sosu dodać jajko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.

3

Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w płatki.

4

Na dużej patelni albo w rondlu na oliwie podsmażyć czosnek, po chwili dodać cebulę i przesmażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać mięso mielone i obsmażyć je.

5

Dodać pomidory pokrojone bez skórki i smażyć.

6

Dodać posiekaną wcześniej świeżą natkę pietruszki.

7

Całość można doprawić solą i pieprzem do smaku.

8

Makaron ugotować al dente.

9

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, następnie ułożyć warstwę makaronu, warstwę farszu, warstwę sosu, a na sos ułożyć warstwę startego sera. Następnie na ser położyć warstwę makaronu, następnie farsz, sos, ser, znowu makaron, farsz, sos i ser. Na sam koniec ułożyć warstwę makaronu, posmarować ją sosem beszamelowym i nakładać ser.

10

Lazanie piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1571

kcal

Białka

89

gram

Węglowodany

136

gram

Tłuszcze

70

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły