0

Składniki

60 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
60 Dekagramów
mięso mielone
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
2 Puszki
Puszka pomidorów krojonych łowicz
40 Dekagramów
ser żółty
1 Pęczek
Natka pietruszki
1 Łyżeczka
Papryka słodka w proszku
1 Sztuka
Papryka ostra mielona
0.5 Łyżeczki
oregano
0.5 Łyżeczki
bazylia
1 Szczypta
rozmaryn
1 Szczypta
tymianek
0.5 Łyżeczki
sól
1 Łyżeczka
pieprz
1 Opakowanie
ingridient
makaron Lubella lasagne
50 Gramów
masło extra
500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Sztuka
jajko
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
2 Szczypty
gałka muszkatołowa
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowanie sosu beszamelowego: -w rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, -dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż składniki się wymieszają, -cały czas mieszając dodajemy niedużymi porcjami mleko, -gdy masa uzyska gładką, płynną formę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia, -po przestygniętego sosu dodajemy jajko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy
  2. Mięso wykładamy do miski, dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny (w między czasie można wykonać sos beszamelowy).
  3. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w płatki.
  4. Na dużej patelni albo w rondlu na oliwie podsmażamy czosnek, po chwili dodajemy cebulę i przesmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy mięso mielone i obsmażamy je.
  5. Dodajemy pomidory pokrojone bez skórki i smażymy.
  6. Dodajemy posiekaną wcześniej świeżą natkę pietruszki.
  7. Całość można doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Makaron gotujemy al dente.
  9. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę sosu beszamelowego, następnie układamy warstwę makaronu, warstwę farszu, warstwę sosu, a na sos układamy warstwę startego sera. Następnie na ser kładziemy warstwę makaronu, następnie farsz, sos, ser, znowu makaron, farsz, sos i ser. Na sam koniec układamy warstwę makaronu, smarujemy ją sosem beszamelowym i nakładamy ser.
  10. Lazanie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 25 minut.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!