Lazania Fredek
bogusia1962
Lasagne to pyszne danie kuchni włoskiej - sycące i aromatyczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1571
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Lasagne to pyszne danie kuchni włoskiej - sycące i aromatyczne.
23
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
60 dag. mięso mielone
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
2 puszka puszka pomidorów krojonych łowicz
40 dag. ser żółty
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżecz. papryka słodka w proszku
1 szt. papryka ostra mielona
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. bazylia
1 szczyp. rozmaryn
1 szczyp. tymianek
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 opak. makaron lubella lasagne
50 g masło
60 g mąka pszenna tortowa lubella
500 mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Mięso przełożyć do miski, dodać słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać i pozostawić na około pół godziny (w między czasie można wykonać sos beszamelowy).
W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Cały czas mieszając dodawać niedużymi porcjami mleko. Gdy masa uzyska gładką, płynną formę, zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Do przestygniętego sosu dodać jajko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.
Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w płatki.
Na dużej patelni albo w rondlu na oliwie podsmażyć czosnek, po chwili dodać cebulę i przesmażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać mięso mielone i obsmażyć je.
Dodać pomidory pokrojone bez skórki i smażyć.
Dodać posiekaną wcześniej świeżą natkę pietruszki.
Całość można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować al dente.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, następnie ułożyć warstwę makaronu, warstwę farszu, warstwę sosu, a na sos ułożyć warstwę startego sera. Następnie na ser położyć warstwę makaronu, następnie farsz, sos, ser, znowu makaron, farsz, sos i ser. Na sam koniec ułożyć warstwę makaronu, posmarować ją sosem beszamelowym i nakładać ser.
Lazanie piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1571
kcal
Białka
89
gram
Węglowodany
136
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.