Lava cake

decomorreno
Lava cake

0

3.8 / 31

Oto nie lada dla każdego czkeoladoholika! Kuszący, wręcz zmysłowo aromatyczny, mocno czekoladowy fondant, którego płynne wnętrze spektaktularnie wypływa ze środka niczym lawa z wulkanu. Urzeka smakiem, aromatem, konsystencją i prostotą przygotowania. Jednym zdaniem - deser idealny!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 g kakao decomorreno

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 szcz. sól

120 g masło

4 szt. jaja

100 g cukier

100 g cukier brązowy

Przygotowanie


1

Kokilki wysmaruj masłem.

2

W misce wymieszaj masło, cukier oraz jajka. Dodaj kakao wymieszane z mąką oraz solą.

3

Ciasto przełóż do kokilek i włóż je do większego naczynia żaroodpornego. Do połowy wysokości kokilek wlej gorącą wodę.

4

Piecz około 15 minut w temperaturze 200°C. Środek ciasta powinien być jeszcze lekko płynny, a brzegi przypieczone.

5

Podawaj bezpośrednio w kokilkach lub wyjmij ciasto na talerz. Udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły