Lava cake
decomorreno
Oto nie lada dla każdego czkeoladoholika! Kuszący, wręcz zmysłowo aromatyczny, mocno czekoladowy fondant, którego płynne wnętrze spektaktularnie wypływa ze środka niczym lawa z wulkanu. Urzeka smakiem, aromatem, konsystencją i prostotą przygotowania. Jednym zdaniem - deser idealny!
0
3.8 / 31
Oto nie lada dla każdego czkeoladoholika! Kuszący, wręcz zmysłowo aromatyczny, mocno czekoladowy fondant, którego płynne wnętrze spektaktularnie wypływa ze środka niczym lawa z wulkanu. Urzeka smakiem, aromatem, konsystencją i prostotą przygotowania. Jednym zdaniem - deser idealny!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 g kakao decomorreno
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 szcz. sól
120 g masło
4 szt. jaja
100 g cukier
100 g cukier brązowy
Przygotowanie
Kokilki wysmaruj masłem.
W misce wymieszaj masło, cukier oraz jajka. Dodaj kakao wymieszane z mąką oraz solą.
Ciasto przełóż do kokilek i włóż je do większego naczynia żaroodpornego. Do połowy wysokości kokilek wlej gorącą wodę.
Piecz około 15 minut w temperaturze 200°C. Środek ciasta powinien być jeszcze lekko płynny, a brzegi przypieczone.
Podawaj bezpośrednio w kokilkach lub wyjmij ciasto na talerz. Udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!