4

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
500 Gramów
Makaron lasagne
2.5 Szklanki
szpinak
1 Szklanka
Ricotta
0.5 Szklanki
Creme fraiche
4 Łyżki
masło roślinne zwykłe kostka
3 Łyżki
Ser gruyere
3 Łyżki
parmezan
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nagrzewamy piekarnik.
  2. Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla.
  3. Przykrywamy i podgrzewamy 5 min.
  4. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą
  5. Odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.
  6. Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente,
  7. Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  8. Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
  9. W misce łączymy szpinak, sery, creme fraiche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  10. Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego.
  11. Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw.
  12. Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

Opis

Polecany szczególnie dla miłośników szpinaku:)Bardzo fajne danie na wieczór ze znajomymi.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!