Lasagne ze szpinakiem i serami

m7
Lasagne ze szpinakiem i serami

3

0 / 0

Polecany szczególnie dla miłośników szpinaku:)Bardzo fajne danie na wieczór ze znajomymi.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

500 g makaron lasagne

2.50 szkl. szpinak

1 szkl. ricotta

0.50 szkl. creme fraiche

4 łyżka masło roślinne

3 łyżka ser gruyere

3 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Nagrzewamy piekarnik.

2

Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla.

3

Przykrywamy i podgrzewamy 5 min.

4

Odcedzamy, hartujemy zimną wodą

5

Odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.

6

Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente,

7

Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

8

Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.

9

W misce łączymy szpinak, sery, creme fraiche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

10

Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego.

11

Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw.

12

Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

827

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły