Lasagne ze szpinakiem i serami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Lasagne ze szpinakiem i serami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9274-1702058113748.jpeg&w=3840&q=75)
Polecany szczególnie dla miłośników szpinaku:)Bardzo fajne danie na wieczór ze znajomymi.
2
0 / 0
Polecany szczególnie dla miłośników szpinaku:)Bardzo fajne danie na wieczór ze znajomymi.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
500 g makaron lasagne
2.50 szkl. szpinak
1 szkl. ricotta
0.50 szkl. creme fraiche
4 łyżka masło roślinne
3 łyżka ser gruyere
3 łyżka parmezan
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik.
Szpinak opłukujemy i mokry wkładamy do rondla.
Przykrywamy i podgrzewamy 5 min.
Odcedzamy, hartujemy zimną wodą
Odciskamy jej nadmiar, drobno siekamy.
Gotujemy płaty lasagne w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente,
Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Odrobiną masła natłuszczamy żaroodporną formę o wymiarach 20x30 cm.
W misce łączymy szpinak, sery, creme fraiche, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Na dnie formy układamy warstwę płatów lasagne i rozsmarowujemy 3 łyżki sosu szpinakowego.
Powtarzamy czynności, do zużycia makaronu; układamy najwyżej 6 warstw.
Ostatnią smarujemy resztą sosu szpinakowego , polewamy resztą masła i zapiekamy 20-30 minut, aż powierzchnia się zarumieni.