Lasagne ze szpinakiem i ricottą
m7
Uwielbiam jeść lasagne przy dobrym winku i papierosie, czuję się wtedy jak audrey hepburn. Wersja ze szpinakiem i ricottą jest świetna dla każdego wegetarianina. W tym mnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
274
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Uwielbiam jeść lasagne przy dobrym winku i papierosie, czuję się wtedy jak audrey hepburn. Wersja ze szpinakiem i ricottą jest świetna dla każdego wegetarianina. W tym mnie.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
0.30 kostka masło roślinne
250 g ricotta
50 g masło roślinne
2 szkl. mleko
0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szt. makaron lasagne
3 szt. szpinak mrożony
0.50 szt. czosnek
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Sposób przyrządzenia:
nastaw piekarnik na 180 stopni (kuchenka gazowa 4)
rozmroź szpinak w garnku na dużym ogniu aż do uzyskania konsystencji papki (odparuj z niego jak największą ilość wody)
dodaj masło, ricottę i przyprawy ciągle mieszając. Wyciśnij do niego czosnek.
beszamel:
w garnku rozpuść masło. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę (wymieszaj tak by nie było grudek.
postaw na ogniu i mieszaj aż do lekkiego 'zarumienienia'.
zdejmij z ognia, dodaj mleko ciągle mieszając.
postaw na ogniu i ciągle mieszaj (jeśli beszamel jest za gęsty dodaj mleka.
dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i przyprawy.
sposób układania:
wysmaruj dość kanciaste i głębokie naczynie żaroodporne masłem, rozprowadź warstwę beszamelu (ok. 2 łyżki)
na beszamelu wyłóż nie ugotowane płaty lasagne. Posmaruj beszamelem i dodaj warstwę szpinaku (ok. 2 cm)
na to wyłóż płaty, beszamel, szpinak, i tak aż do wyczerpania, na wierzchu powinna być warstwa beszamelu i warstwa startego sera żółtego.
piecz 45 minut (15 minut pod przykryciem folii aluminiowej, później ją zdejmij)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
274
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.