Lasagne ze szpinakiem i ricottą

m7
Lasagne ze szpinakiem i ricottą

2

0 / 0

Uwielbiam jeść lasagne przy dobrym winku i papierosie, czuję się wtedy jak audrey hepburn. Wersja ze szpinakiem i ricottą jest świetna dla każdego wegetarianina. W tym mnie.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. pieprz

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól

0.30 kost. masło roślinne

250 g ricotta

50 g masło roślinne

2 szkl. mleko

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szt. makaron lasagne

3 szt. szpinak mrożony

0.50 szt. czosnek

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Sposób przyrządzenia:

2

nastaw piekarnik na 180 stopni (kuchenka gazowa 4)

3

rozmroź szpinak w garnku na dużym ogniu aż do uzyskania konsystencji papki (odparuj z niego jak największą ilość wody)

4

dodaj masło, ricottę i przyprawy ciągle mieszając. Wyciśnij do niego czosnek.

5

beszamel:

6

w garnku rozpuść masło. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę (wymieszaj tak by nie było grudek.

7

postaw na ogniu i mieszaj aż do lekkiego 'zarumienienia'.

8

zdejmij z ognia, dodaj mleko ciągle mieszając.

9

postaw na ogniu i ciągle mieszaj (jeśli beszamel jest za gęsty dodaj mleka.

10

dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i przyprawy.

11

sposób układania:

12

wysmaruj dość kanciaste i głębokie naczynie żaroodporne masłem, rozprowadź warstwę beszamelu (ok. 2 łyżki)

13

na beszamelu wyłóż nie ugotowane płaty lasagne. Posmaruj beszamelem i dodaj warstwę szpinaku (ok. 2 cm)

14

na to wyłóż płaty, beszamel, szpinak, i tak aż do wyczerpania, na wierzchu powinna być warstwa beszamelu i warstwa startego sera żółtego.

15

piecz 45 minut (15 minut pod przykryciem folii aluminiowej, później ją zdejmij)

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły