Lasagne ze szpinakiem

m7
Lasagne ze szpinakiem

2

0 / 0

Bardzo smaczna :) polecam

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. oregano

1 szcz. bazylia

1 szcz. tymianek

1 kost. margaryna

200 g śmietana 18%

450 g szpinak mrożony

500 g makaron lasagne

4 szt. czosnek

0.50 szt. nać pietruszki

0.50 szt. szczypiorek

0.33 szt. koper ogrodowy

1 szt. cebula

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. jaja kurze całe

0.33 szt. koper ogrodowy

4 szt. czosnek

40 dek. mięso mielone

30 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Przyrządzenie tej przepysznej potrawy należy zacząć od przygotowania 3 różnych sosów. Zacznijmy od czerwonego: roztapiam margarynę, wrzucam 4 główki zgniecionego czosnku, tak aby masło nabrało wpaniałego aromatu. Podsmażam drobno siekaną cebulę i podsmażam mięso mielone. Gdy mięso już jest gotowe, dodaję puszkę pomidorów, kolejno dużo posiekanej zieleniny (natka, koperek, szczypiorek), 3 łyżki koncentratu pomidorowego i duszę na małym ogniu przez 15 min, tak aby sos był gęsty. Biały sos: tutaj zastosowanie jajek zamiast popularnego sosu beszamelowego daje naprawdę zadziwiający efekt. Wbijam 2 duże jajka, dodaję 3 duże łyżki śmietany i odrobinę wody. Mieszam wszystko razem, dodając stopniowo 30 dag drobno startego sera żółtego. Ma wyjść sos o bardzo gęstej konsystencji. Zielony sos: podsmażam szpinak na patelni z dużą ilością czosnku (połowa aromatu i tak zgubi się w czasie pieczenia, więc nie żałujcie). Makaron gotuję 5 min w osolonej wodzie, po czym zaczynam układać wszystko do żaroodpornego naczynia uprzednio nasmarowanego dokładnie białym sosem. Układam na zmianę płaty makaronu, czerwony sos i szpinak, makaron, biały sos i szpinak, następnie resztę czerwonego sosu, makaron i wylewam biały sos na wierzch, posypując jeszcze startym serem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły