Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
tymianek
1 Kostka
margaryna
200 Gramów
śmietana 18%
450 Gramów
szpinak mrożony
500 Gramów
Makaron lasagne
4 Sztuki
czosnek
0.5 Sztuki
nać pietruszki
0.5 Sztuki
szczypiorek
0.33 Sztuki
koper ogrodowy
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
pomidory w puszce
2 Sztuki
jaja kurze całe
0.33 Sztuki
koper ogrodowy
4 Sztuki
czosnek
40 Dekagramów
mięso mielone
30 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przyrządzenie tej przepysznej potrawy należy zacząć od przygotowania 3 różnych sosów. Zacznijmy od czerwonego: roztapiam margarynę, wrzucam 4 główki zgniecionego czosnku, tak aby masło nabrało wpaniałego aromatu. Podsmażam drobno siekaną cebulę i podsmażam mięso mielone. Gdy mięso już jest gotowe, dodaję puszkę pomidorów, kolejno dużo posiekanej zieleniny (natka, koperek, szczypiorek), 3 łyżki koncentratu pomidorowego i duszę na małym ogniu przez 15 min, tak aby sos był gęsty. Biały sos: tutaj zastosowanie jajek zamiast popularnego sosu beszamelowego daje naprawdę zadziwiający efekt. Wbijam 2 duże jajka, dodaję 3 duże łyżki śmietany i odrobinę wody. Mieszam wszystko razem, dodając stopniowo 30 dag drobno startego sera żółtego. Ma wyjść sos o bardzo gęstej konsystencji. Zielony sos: podsmażam szpinak na patelni z dużą ilością czosnku (połowa aromatu i tak zgubi się w czasie pieczenia, więc nie żałujcie). Makaron gotuję 5 min w osolonej wodzie, po czym zaczynam układać wszystko do żaroodpornego naczynia uprzednio nasmarowanego dokładnie białym sosem. Układam na zmianę płaty makaronu, czerwony sos i szpinak, makaron, biały sos i szpinak, następnie resztę czerwonego sosu, makaron i wylewam biały sos na wierzch, posypując jeszcze startym serem

Opis

Bardzo smaczna :) polecam

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!