Lasagne ze słodkimi ziemniakami (batatami) i szałwiowym sosem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Lasagne ze słodkimi ziemniakami (batatami) i szałwiowym sosem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9667-1702058151426.jpeg&w=3840&q=75)
Żyjesz fit? Poszukujesz nowych, nieszablonowych dań? Mam dla Ciebie idealną propozycję! To odchudzona, bezmięsna wersja lasagne ze słodkimi ziemniakami (popularnymi batatami) i pysznym szałwiowym sosem.
1
0 / 0
Żyjesz fit? Poszukujesz nowych, nieszablonowych dań? Mam dla Ciebie idealną propozycję! To odchudzona, bezmięsna wersja lasagne ze słodkimi ziemniakami (popularnymi batatami) i pysznym szałwiowym sosem.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 plaster makaron lubella lasagne
500 śmietana 30%
50 g masło
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 pęcz. szałwia
100 g nać pietruszki
1 szt. cytryna
3 szt. bataty słodkie ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Słodkie ziemniaki nakłuwamy, następnie foliujemy i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę do 1,5.
Gdy ziemniaki będą miękkie, obieramy je ze skórki i miksujemy przy użyciu blendera lub malaksera z masłem i 200 ml śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy dość obficie tartej gałki muszkatołowej.
Listki natki oraz szałwii wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie hartujemy je w lodowatej wodzie. Przekładamy do blendera i miksujemy ze śmietanką.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Sos ze śmietanki i ziół delikatnie podgrzewamy i doprawiamy.
Ugotowane płaty lasagne przekładamy farszem z ziemniaków już na talerzu (2 płaty na osobę)
Całość polewamy sosem i posypujemy otartą skórką z cytryny.