1

Składniki

8 Plastrów
ingridient
makaron Lubella lasagne
500 Mililitrów
Śmietana 30%
50 Gramów
masło
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Pęczek
Szałwia
100 Gramów
nać pietruszki
1 Sztuka
cytryna
3 Sztuki
Bataty słodkie ziemniaki
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Słodkie ziemniaki nakłuwamy, następnie foliujemy i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę do 1,5. Gdy będą miękkie, obieramy je ze skórki i miksujemy przy użyciu blendera lub malaksera z masłem i 200 ml śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy dość obficie tartej gałki muszkatołowej.Listki natki oraz szałwii wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie hartujemy je w lodowatej wodzie. Przekładamy do blendera i miksujemy ze śmietanką.
  2. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Sos ze śmietanki i ziół delikatnie podgrzewamy i doprawiamy. Ugotowane płaty lasagne przekładamy farszem z ziemniaków już na talerzu (2 płaty na osobę), całość polewamy sosem i posypujemy otartą skórką z cytryny.

Podobne przepisy

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Średni Do 40 min
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Średni Do 1 godz
Makaron Lubella Pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kapar...

Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Łatwy Do 1 godz
Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Makaron spaghetti z groszkiem, bobem i sałatą rzymską

Łatwy Do 40 min
Makaron spaghetti z groszkiem, bobem i sałatą rzymską

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Mięsne pulpeciki

Łatwy Do 40 min
Mięsne pulpeciki

Sos śmietanowo chrzanowy

Łatwy Do 15 min
Sos śmietanowo chrzanowy

Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Łatwy Do 15 min
Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!