Lasagne ze słodkimi ziemniakami (batatami) i szałwiowym sosem

lubella
Lasagne ze słodkimi ziemniakami (batatami) i szałwiowym sosem

1

0 / 0

Żyjesz fit? Poszukujesz nowych, nieszablonowych dań? Mam dla Ciebie idealną propozycję! To odchudzona, bezmięsna wersja lasagne ze słodkimi ziemniakami (popularnymi batatami) i pysznym szałwiowym sosem.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 plast. makaron lubella lasagne

500 śmietana 30%

50 g masło

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 pęcz. szałwia

100 g nać pietruszki

1 szt. cytryna

3 szt. bataty słodkie ziemniaki

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Słodkie ziemniaki nakłuwamy, następnie foliujemy i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę do 1,5.

2

Gdy ziemniaki będą miękkie, obieramy je ze skórki i miksujemy przy użyciu blendera lub malaksera z masłem i 200 ml śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy dość obficie tartej gałki muszkatołowej.

3

Listki natki oraz szałwii wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie hartujemy je w lodowatej wodzie. Przekładamy do blendera i miksujemy ze śmietanką.

4

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

5

Sos ze śmietanki i ziół delikatnie podgrzewamy i doprawiamy.

6

Ugotowane płaty lasagne przekładamy farszem z ziemniaków już na talerzu (2 płaty na osobę)

7

Całość polewamy sosem i posypujemy otartą skórką z cytryny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły