Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

m7
Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

6

5 / 1

Potrawa ta urozmaici tradycyjne obiadowe menu, będzie doskonała także na romantyczny wieczór dla dwojga. Wymaga trochę czasu, aby ją przyrządzić, ale z pewnością warto podjąć to wyzwanie.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

125 mleko

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

250 g makaron lasagne

250 g mięso mielone

200 g śmietanka kremowa 30%

40 g parmezan

40 g masło

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 łyżka oliwa

3 łyżka przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka zioła

Przygotowanie


1

Ugotować makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty. Potem wypłukać go zimną wodą i odcedzić starannie. Odstawić makaron.

2

Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę i czosnek, ogrzewać łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.

3

Dodać mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody.

4

Przykryć i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.

5

W misce wymieszać śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

6

Układać warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywać warstwą sosu mięsnego, a na niej kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego.

7

Układać w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.

8

Na wierzchu położyć odrobinę masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie bulgotać. Podawać od razu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły