Lasagne zapiekana z sosem mięsnym
m7
5
5 / 1
0
Potrawa ta urozmaici tradycyjne obiadowe menu, będzie doskonała także na romantyczny wieczór dla dwojga. Wymaga trochę czasu, aby ją przyrządzić, ale z pewnością warto podjąć to wyzwanie.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
125 mleko
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
250 gr makaron lasagne
250 gr mięso mielone
200 gr śmietanka kremowa 30%
40 gr parmezan
40 gr masło
1 szt cebula
1 szt czosnek
1 łyżka oliwa
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka zioła
Przygotowanie
Ugotować makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty. Potem wypłukać go zimną wodą i odcedzić starannie. Odstawić makaron.
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebulę i czosnek, ogrzewać łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Dodać mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody.
Przykryć i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
W misce wymieszać śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Układać warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywać warstwą sosu mięsnego, a na niej kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego.
Układać w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
Na wierzchu położyć odrobinę masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie bulgotać. Podawać od razu.