Lasagne z patelni

Łowicz

Lasagne z patelni to wygodny sposób na przygotowanie klasycznego dania bez piekarnika. Wszystkie składniki gotują się w jednym naczyniu, więc przepis jest szybszy i prostszy niż tradycyjna wersja. Makaron mięknie bezpośrednio w sosie, co daje pełniejszy smak, a mozzarella na wierzchu zastępuje pieczenie. To praktyczna opcja na obiad dla kilku osób, zwłaszcza gdy zależy Ci na czasie, ale chcesz podać coś treściwego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
510
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Lasagne z patelni to wygodny sposób na przygotowanie klasycznego dania bez piekarnika. Wszystkie składniki gotują się w jednym naczyniu, więc przepis jest szybszy i prostszy niż tradycyjna wersja. Makaron mięknie bezpośrednio w sosie, co daje pełniejszy smak, a mozzarella na wierzchu zastępuje pieczenie. To praktyczna opcja na obiad dla kilku osób, zwłaszcza gdy zależy Ci na czasie, ale chcesz podać coś treściwego.
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g boczek wędzony surowy
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
400 g mięso mielone wołowe
0.50 szt. marchewka
800 g przecier pomidorowy łowicz
200 ml woda
100 g makaron lasagne
1 szt. mozzarella kulka
1 pęcz. świeża bazylia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. płatki chili
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Podsmażanie składników
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.

Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smaż jeszcze 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Dodaj mięso mielone wołowe i smaż na średnim ogniu, aż ładnie się zbrązowi i lekko skarmelizuje.

Zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę i dorzuć do mięsa. Całość krótko przesmaż.
Gotowanie sosu
Wlej przecier pomidorowy i wodę.
Dopraw solą i pieprzem.
Duś pod przykryciem 25 minut na małym ogniu.
Gotowanie makaronu i wykończenie
Dodaj połamany na pół makaron lasagne. Wmieszaj go w sos, tak by był zanurzony. Przykryj i duś kolejne 10 minut, aż makaron zmięknie.

Na wierzchu ułóż pokrojoną w paski mozzarellę, posyp płatkami chili, pieprzem i posiekaną bazylią.
Przykryj patelnię na kilka minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
510
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.