Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

lubella
Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem

0

0 / 0

Zapiekanka makaronowa to świetna propozycja zarówno na obiad rodzinny jak i na spotkanie z przyjaciółmi. edit: ser gouda- powinna być informacja że ma być starty

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g pierś z kurczaka

200 g świeży szpinak

2 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

0.50 szkl. rosół warzywny

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa

1 łyżeczka słodka papryka

1 szcz. sól, pieprz

1 opak. makaron lubella lasagne

0.70 szkl. ser gouda

2 szkl. mleko

2 łyżka mąka pszenna

2 łyżka masło

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz biały

1 szcz. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mielenia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso z drobno pokrojoną cebulą i sprasowanym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać szpinak, koncentrat, wlać rosół i zagotować. Smażyć 3-4 minuty, aż wywar zgęstnieje.

2

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

3

Formę wysmarować oliwą. Na spód wyłożyć płaty lasagne, tak, aby tylko delikatnie zachodziły na siebie. Kolejno wykładać: 2-3 łyżki sosu beszamel, pół farszu, płaty lasagne, 2-3 łyżki sosu beszamel, drugą połowę farszu, zakryć płatami lasagne i wyłożyć pozostałą resztę sosu. Wierzch posypać startym serem. Zakryć folią.

4

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 30 minut, odkryć folię i piec 15 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły