Lasagne z mięsem z kurczaka i szpinakiem
lubella
Zapiekanka makaronowa to świetna propozycja zarówno na obiad rodzinny jak i na spotkanie z przyjaciółmi. edit: ser gouda- powinna być informacja że ma być starty
0
0 / 0
Zapiekanka makaronowa to świetna propozycja zarówno na obiad rodzinny jak i na spotkanie z przyjaciółmi. edit: ser gouda- powinna być informacja że ma być starty
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g pierś z kurczaka
200 g świeży szpinak
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 szkl. rosół warzywny
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa
1 łyżecz. słodka papryka
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. makaron lubella lasagne
0.70 szkl. ser gouda
2 szkl. mleko
2 łyżka mąka pszenna
2 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mielenia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso z drobno pokrojoną cebulą i sprasowanym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać szpinak, koncentrat, wlać rosół i zagotować. Smażyć 3-4 minuty, aż wywar zgęstnieje.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Formę wysmarować oliwą. Na spód wyłożyć płaty lasagne, tak, aby tylko delikatnie zachodziły na siebie. Kolejno wykładać: 2-3 łyżki sosu beszamel, pół farszu, płaty lasagne, 2-3 łyżki sosu beszamel, drugą połowę farszu, zakryć płatami lasagne i wyłożyć pozostałą resztę sosu. Wierzch posypać startym serem. Zakryć folią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 30 minut, odkryć folię i piec 15 minut.