Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami

milcho18
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami

0

0 / 0

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone

30 dek. ser żółty

12 szt. makaron lubella lasagne

2 szt. papryka czerwona

1 kg pieczarki

1 szt. cebula

2 szt. jaja l

50 dek. bułka tarta

1 łyżeczka sól

1 szcz. pieprz

3 łyżeczka przyprawa włoska

1 szt. przyprawa do mięsa

100 olej

1 łyżeczka masło

Przygotowanie


1

Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.

2

Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.

3

Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.

4

Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.

5

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.

6

Do nagrzanego na 130 stopni C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły