Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
milcho18
![Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1715673426565.jpg&w=3840&q=75)
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aromatycznego mięsa z delikatnym makaronem, pieczarkami i wyrazistym sosem bolońskim z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aromatycznego mięsa z delikatnym makaronem, pieczarkami i wyrazistym sosem bolońskim z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
30 dag. ser żółty
12 szt. makaron lubella lasagne
2 szt. papryka czerwona
1 kg pieczarki
1 szt. cebula
2 szt. jaja l
50 dag. bułka tarta
1 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
3 łyżecz. przyprawa włoska
1 szt. przyprawa do mięsa
100 ml olej do smażenia
1 łyżecz. masło
Przygotowanie
Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.
Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.
Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.
Do nagrzanego na 130°C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut.