Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami

milcho18
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami

0

0 / 0

Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aromatycznego mięsa z delikatnym makaronem, pieczarkami i wyrazistym sosem bolońskim z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone

30 dag. ser żółty

12 szt. makaron lubella lasagne

2 szt. papryka czerwona

1 kg pieczarki

1 szt. cebula

2 szt. jaja l

50 dag. bułka tarta

1 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

3 łyżecz. przyprawa włoska

1 szt. przyprawa do mięsa

100 ml olej do smażenia

1 łyżecz. masło

Przygotowanie


1

Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.

2

Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.

3

Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.

4

Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.

5

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.

6

Do nagrzanego na 130°C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły