0

Składniki

1 Kilogram
mięso mielone
30 Dekagramów
ser żółty
2 Słoiki
12 Sztuk
ingridient
makaron Lubella lasagne
2 Sztuki
papryka czerwona
1 Kilogram
pieczarki
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jajka
50 Dekagramów
bułka tarta
1 Łyżeczka
sól
1 Szczypta
pieprz
3 Łyżeczki
Przyprawa włoska
1 Sztuka
Przyprawa do mięsa
100 Mililitrów
olej
1 Łyżeczka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.
  2. Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.
  4. Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.
  6. Do nagrzanego na 130 stopni C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut. Smacznego!

Podobne przepisy

Lasagne

Przepis
Średni Do 1 godz
Lasagne

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Spaghetti

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti

Polędwiczki z warzywami

Przepis
Średni Do 1 godz
Polędwiczki z warzywami

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Lasagne pomarańczowe

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!