Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami
milcho18
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aromatycznego mięsa z delikatnym makaronem, pieczarkami i wyrazistym sosem bolońskim z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
846
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aromatycznego mięsa z delikatnym makaronem, pieczarkami i wyrazistym sosem bolońskim z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych kombinacji kulinarnych. Życzymy smacznego!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
30 dag. ser żółty
12 szt. makaron lubella lasagne
2 szt. papryka czerwona
1 kg pieczarki
1 szt. cebula
2 szt. jaja l
50 dag. bułka tarta
1 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
3 łyżecz. przyprawa włoska
1 szt. przyprawa do mięsa
100 ml olej do smażenia
1 łyżecz. masło
Przygotowanie
Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.
Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.
Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.
Do nagrzanego na 130°C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
846
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.