Lasagne z małymi kotlecikami w sosie bolońskim z pieczarkami
milcho18
0
0 / 0
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
30 dek. ser żółty
12 szt. makaron lubella lasagne
2 szt. papryka czerwona
1 kg pieczarki
1 szt. cebula
2 szt. jaja l
50 dek. bułka tarta
1 łyżeczka sól
1 szcz. pieprz
3 łyżeczka przyprawa włoska
1 szt. przyprawa do mięsa
100 olej
1 łyżeczka masło
Przygotowanie
Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty w szerokim garnku. Pilnujemy, aby się nie skleiły.
Kotleciki robimy z mięsa mielonego (0,5 kg schabu i 0,5 kg łopatki wieprzowej). Dodajemy jajka, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki. Obsmażamy je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przesmażamy pieczarki na oleju. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pod koniec dodajemy sos boloński i gotujemy przez 5 minut.
Ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Układamy warstwę makaronu lasagne, następnie układamy usmażone kotleciki i sos. Całość posypujemy startym serem. Powtarzamy tą samą czynność jeszcze raz.
Do nagrzanego na 130 stopni C piekarnika wstawiamy naczynie z gotową potrawą i pieczemy 20 minut. Smacznego!