Lasagne z łososiem i małżami
m7
To danie wspaniale pachnie owocami morza i białym winem (o ile oba zapachy są dla ciebie wspaniałe :)). Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić dokładnie, czy małże są świeże. Robi się to bardzo prosto. Małże musisz zanurzyć w zimnej wodzie. Te, które się same nie zamkną, popstrykaj palcami. Jeśli nadal będą otwarte, to znaczy, że są martwe i nie nadają się do jedzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
To danie wspaniale pachnie owocami morza i białym winem (o ile oba zapachy są dla ciebie wspaniałe :)). Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić dokładnie, czy małże są świeże. Robi się to bardzo prosto. Małże musisz zanurzyć w zimnej wodzie. Te, które się same nie zamkną, popstrykaj palcami. Jeśli nadal będą otwarte, to znaczy, że są martwe i nie nadają się do jedzenia.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 wino białe
1 łyżecz. sól morska
3 kostka bulion drobiowy
600 g filet z łososia
500 g małże
100 g parmezan
1 szt. cytryna
3 szt. tymianek
2 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szt. koperek
0.50 szt. nać pietruszki
6 szt. makaron lasagne
Przygotowanie
W 1,5 litra gotującej się wody rozpuść 3 kostki bulionowe, dodaj 3 gałązki tymianku i sok z cytryny.
Pokrój łososia w sporą kostkę i wrzuć go do bulionu. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyłów łyżką cedzakową i nie wylewaj bulionu.
Włóż małże do drugiego garnka, zalej winem. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem. Kiedy pokrywka zacznie lekko skakać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte.
Odcedź małże. Sos, który powstał w garnku (pięknie pachnący winem i małżami), przelej do naczynia z podziałką.
Wyjmij mięso z muszli, używając jednej otwartej muszelki jako szczypiec.
Do naczynia z sosem winno-morskim dolej taką ilość bulionu (w którym gotowany był łosoś), żeby otrzymać łącznie ? Litra płynu.
Żółtka rozkłóć widelcem i dodaj do nich kilka łyżek sosu. Dobrze wymieszaj. Wlej powstałą miksturę do sosu bulionowo-winno-morskiego i ponownie wymieszaj.
Przelej sos do dużej miski i wrzuć do niej małże. Posiekaj koperek i pietruszkę i dodaj do sosu. Wymieszaj i dopraw solą morską do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. Bez termoobiegu lub do 130 st. Z termoobiegiem.
W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę płatów makaronu lasagne tak, żeby nie nachodziły na siebie.
Na płatach makaronu ułóż rozdrobnionego w palcach łososia, małże z ziołami i sosem. Posyp odrobiną tartego parmezanu.
Połóż jeszcze dwie takie warstwy (płaty makaronu, łosoś, małże z ziołami i sosem, parmezan). Ostatnią warstwą musi być płat makaronu.
Polej lasagne sosem i posyp parmezanem. Nie przejmuj się, że sos jest rzadki: musi taki być, żeby płaty makaronu się ugotowały w czasie pieczenia.
Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Przed krojeniem lasagne musi zostać ostudzona, a dopiero przed podaniem jeszcze raz podgrzana.
Do lasagne super pasuje mieszanka sałat z vinegrette.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
476
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.