Lasagne z łososiem i małżami

m7
Lasagne z łososiem i małżami

1

0 / 0

To danie wspaniale pachnie owocami morza i białym winem (o ile oba zapachy są dla ciebie wspaniałe :)). Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić dokładnie, czy małże są świeże. Robi się to bardzo prosto. Małże musisz zanurzyć w zimnej wodzie. Te, które się same nie zamkną, popstrykaj palcami. Jeśli nadal będą otwarte, to znaczy, że są martwe i nie nadają się do jedzenia.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 wino białe

1 łyżeczka sól morska

3 kost. bulion drobiowy

600 g filet z łososia

500 g małże

100 g parmezan

1 szt. cytryna

3 szt. tymianek

2 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szt. koperek

0.50 szt. nać pietruszki

6 szt. makaron lasagne

Przygotowanie


1

W 1,5 litra gotującej się wody rozpuść 3 kostki bulionowe, dodaj 3 gałązki tymianku i sok z cytryny.

2

Pokrój łososia w sporą kostkę i wrzuć go do bulionu. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyłów łyżką cedzakową i nie wylewaj bulionu.

3

Włóż małże do drugiego garnka, zalej winem. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem. Kiedy pokrywka zacznie lekko skakać, przykryj garnek ścierką, złap za uszy i energicznie potrząsaj. Po dwóch minutach wszystkie małże powinny być otwarte.

4

Odcedź małże. Sos, który powstał w garnku (pięknie pachnący winem i małżami), przelej do naczynia z podziałką.

5

Wyjmij mięso z muszli, używając jednej otwartej muszelki jako szczypiec.

6

Do naczynia z sosem winno-morskim dolej taką ilość bulionu (w którym gotowany był łosoś), żeby otrzymać łącznie ? Litra płynu.

7

Żółtka rozkłóć widelcem i dodaj do nich kilka łyżek sosu. Dobrze wymieszaj. Wlej powstałą miksturę do sosu bulionowo-winno-morskiego i ponownie wymieszaj.

8

Przelej sos do dużej miski i wrzuć do niej małże. Posiekaj koperek i pietruszkę i dodaj do sosu. Wymieszaj i dopraw solą morską do smaku.

9

Rozgrzej piekarnik do 150 st. Bez termoobiegu lub do 130 st. Z termoobiegiem.

10

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę płatów makaronu lasagne tak, żeby nie nachodziły na siebie.

11

Na płatach makaronu ułóż rozdrobnionego w palcach łososia, małże z ziołami i sosem. Posyp odrobiną tartego parmezanu.

12

Połóż jeszcze dwie takie warstwy (płaty makaronu, łosoś, małże z ziołami i sosem, parmezan). Ostatnią warstwą musi być płat makaronu.

13

Polej lasagne sosem i posyp parmezanem. Nie przejmuj się, że sos jest rzadki: musi taki być, żeby płaty makaronu się ugotowały w czasie pieczenia.

14

Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Przed krojeniem lasagne musi zostać ostudzona, a dopiero przed podaniem jeszcze raz podgrzana.

15

Do lasagne super pasuje mieszanka sałat z vinegrette.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły