4

Składniki

3 Łyżki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
200 Gramów
ingridient
makaron Lubella lasagne
350 Gramów
Pierś z kurczaka
250 Gramów
Ser cheddar pełnotłusty
300 Gramów
pieczarki
2 Sztuki
brokuły
2 Sztuki
cukinia
2 Sztuki
cebula dymka
2 Sztuki
seler naciowy
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
2 Łyżki
olej słonecznikowy
3 Łyżki
masło roślinne zwykłe kostka
0.5 Szklanki
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy dymkę, seler oraz listki laurowe, następnie zagotujemy. Odstawiamy na 20 minut, aby mleko "przeszło" aromatem dodatków.
  2. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę, czosnek, pieczarki i cukinię ok. 5 minut.
  3. Nagrzewamy piekarnik. Do rondla wkładamy masło roślinne, mąkę i przez sitko wlewamy mleko, następnie zagotujemy, cały czas mieszając. Podgrzewamy jeszcze 3 minuty, mieszając. Odlewamy 1 szklankę sosu, a do reszty dodajemy 6 łyżek sera cheddar, warzywa z patelni, brokuły, kurczaka, pieprz i dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy połowę sosu z warzywami i kurczakiem do płytkiego żaroodpornego naczynia. Układamy warstwę makaronu lasagne. Powtarzamy czynność, a na zakończenie wylewamy resztę sosu mlecznego i posypujemy serem.
  5. Zapiekamy 45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Opis

Pyszny przepis na lasagne z kurczakiem i brokułami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!