Lasagne z kurczakiem i brokułami

m7
Lasagne z kurczakiem i brokułami

4

3 / 1

Pyszna potrawa:)Lasagne zawsze wymaga czasu na przyrządzenie oraz pewnej wprawy w gotowaniu, dlatego dobrze ją przygotowywac na specjalne okazje: uroczyste kolacje lub obiady.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. pieprz czarny

200 g makaron lasagne

350 g pierś kurczaka

5 szkl. mleko

2 szkl. brokuły

2 szkl. pieczarki

1 szkl. ser cheddar pełnotłusty

2 szt. cebula dymka

2 szt. seler naciowy

2 szt. liść laurowy

1 szt. czosnek

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

2 łyżka olej słonecznikowy

3 łyżka masło roślinne

3 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy dymkę, seler oraz listki laurowe, zagotujemy. Odstawiamy na 20 minut, aby mleko "przeszło" aromatem dodatków. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy 2 minuty, Odcedzamy i studzimy. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę, czosnek, pieczarki i cukinię 5 minut, aż warzywa zmiękną.

2

Nagrzewamy piekarnik. Do rondla wkładamy masło roślinne, mąkę i przez sitko wlewamy mleko, następnie zagotujemy, cały czas mieszając (najlepiej użyć małej trzepaczki). Podgrzewamy jeszcze 3 minuty, mieszając. Odlać 1 ? szklanki sosu, a do reszty dodajemy 6 łyżek sera cheddar, warzywa z patelni, brokuły, kurczaka oraz pieprz, dokładnie mieszamy.

3

Wykładamy połowę sosu z warzywami i kurczakiem do płytkiego żaroodpornego naczynia. Układamy warstwę makaronu lasagne. Powtarzamy czynność, a na zakończenie wylać resztę sosu mlecznego i Posypujemy serem. Zapiekamy 45 minut, aż wierzch się zarumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły