2

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
500 Gramów
mięso mielone wołowo-wieprzowe
50 Gramów
parmezan
1 Szklanka
Pasta pomidorowa
1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella lasagne
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
Sos beszamelowy
4 Łyżki
oliwa
0.5 Szklanki
Wino czerwone wytrawne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron obgotowujemy przez ok. 2 min (po kilka płatków) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty lasagne. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. 20 minut.
  2. Sos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy na przemian: łat lasagne, warstwę mielonego mięsa, sos i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy.
  3. Posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut.

Opis

Pyszne danie na weekend.

Podobne przepisy

Lasagne pomarańczowe

Przepis
Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Wstążki z bobem i rukolą

Przepis
Średni Do 1 godz
Wstążki z bobem i rukolą

Kolanka na boczku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kolanka na boczku

Penne w pomidorach

Przepis
Łatwy Do 15 min
Penne w pomidorach

Świderki z Szynką

Przepis
Łatwy Do 40 min
Świderki z Szynką

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Lasagne z beszamelem

Przepis
Średni Do 40 min
Lasagne z beszamelem

Mini lasagne z cukinią

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini lasagne z cukinią

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!