Lasagne z beszamelem

uwielbiampl
Lasagne z beszamelem

2

0 / 0

Pyszne danie na weekend.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe

50 g parmezan

1 szkl. pasta pomidorowa

1 szt. makaron lubella lasagne

1 szt. cebula

1 szt. sos beszamelowy

4 łyżka oliwa

0.50 szkl. wino czerwone wytrawne

Przygotowanie


1

Makaron obgotowujemy przez ok. 2 min (po kilka płatków) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty lasagne. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. 20 minut.

2

Sos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy na przemian: łat lasagne, warstwę mielonego mięsa, sos i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy.

3

Posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły