Lasagne z beszamelem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Lasagne z beszamelem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1582-1702057584250.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne danie na weekend.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pyszne danie na weekend.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
50 g parmezan
1 szkl. pasta pomidorowa
1 szt. makaron lubella lasagne
1 szt. cebula
1 szt. sos beszamelowy
4 łyżka oliwa
0.50 szkl. wino czerwone wytrawne
Przygotowanie
Makaron obgotowujemy przez ok. 2 min (po kilka płatków) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty lasagne. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. 20 minut.
Sos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy na przemian: łat lasagne, warstwę mielonego mięsa, sos i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy.
Posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.