Lasagne z beszamelem
m7
1
4.3 / 4
Ta potrawa wymagająca doświadczenia w gotowaniu, doskonała dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni lub podejmować kulinarne wyzwania. Doskonała na romantyczny wieczór dla dwojga, może też urozmaicić weekendowy obiad rodzinny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone
500 g makaron lubella lasagne
0.50 szkl. wino czerwone
1 szkl. passata pomidorowa łowicz
1 szkl. sos beszamel
1 szt. cebula
4 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Płaty makaronu obgotowujemy. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. 0,5godziny.
Sos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą układamy na przemian: warstwę płatów lasagne, warstwę mielonego mięsa, lasagne, a następnie sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku przez ok. 0,5 godziny.