Lasagne z beszamelem

m7

Ta potrawa wymagająca doświadczenia w gotowaniu, doskonała dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni lub podejmować kulinarne wyzwania. Doskonała na romantyczny wieczór dla dwojga, może też urozmaicić weekendowy obiad rodzinny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
997
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.3 / 4
Ta potrawa wymagająca doświadczenia w gotowaniu, doskonała dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni lub podejmować kulinarne wyzwania. Doskonała na romantyczny wieczór dla dwojga, może też urozmaicić weekendowy obiad rodzinny.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone
500 g makaron lubella lasagne
0.50 szkl. wino czerwone
1 szkl. passata pomidorowa łowicz
1 szkl. sos beszamel
1 szt. cebula
4 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Płaty makaronu obgotowujemy. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. 0,5godziny.
Sos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą układamy na przemian: warstwę płatów lasagne, warstwę mielonego mięsa, lasagne, a następnie sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku przez ok. 0,5 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
997
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.