Example thumb
3

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Łyżeczka
świeża bazylia
1 Kostka
masło extra
900 Gramów
szpinak mrożony
500 Gramów
Makaron lasagne
0.25 Szklanki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Szklanka
mleko
1 Sztuka
Pomidory bez skórki
7 Sztuk
czosnek
2 Sztuki
mozzarella
3 Sztuki
cebula
1 Łyżka
ocet balsamiczny
2 Łyżki
oliwa z oliwek
10 Dekagramów
Ser gouda tłusty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sos pomidorowy: rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć.
  2. Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól.
  3. Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.
  4. Masa szpinakowa: rozgrzać niwielką ilość oliwy, wrzucić porojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek, ja daję go naprawdę dużo 5-7 ząbków.
  5. Szpinaku nie rozmrażam, tylko dodaję zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Sos beszamelowy: stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę.
  8. Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko.
  9. Doprawić solą i gałką.
  10. Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową(można kupić takie foremki jednorazowe.
  11. Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie daję sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypuję startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
  13. Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
  14. Przykryć folią i włożyć na około 10 min. do piekarnika.

Opis

Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to napewno będzie smakowała:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!