Lasagne szpinakowa
m7
Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to na pewno będzie smakowała.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
710
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
4 / 1
Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to na pewno będzie smakowała.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. świeża bazylia
1 kostka masło
900 g szpinak mrożony
500 g makaron lasagne
0.25 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szkl. mleko
1 szt. pomidory bez skórki
7 szt. czosnek
2 szt. mozzarella
3 szt. cebula
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka oliwa z oliwek
10 dag. ser gouda tłusty
Przygotowanie
Sos pomidorowy: rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć.
Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól.
Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.
Masa szpinakowa: rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek.
Szpinaku nie rozmrażać, tylko dodać zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody.
Przyprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę.
Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko.
Doprawić solą i gałką.
Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową.
Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie dać sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypać startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
Przykryć folią i włożyć na około 10 min. do piekarnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
710
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.