Lasagne szpinakowa

m7
Lasagne szpinakowa

3

4 / 1

Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to na pewno będzie smakowała.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. świeża bazylia

1 kostka masło

900 g szpinak mrożony

500 g makaron lasagne

0.25 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szkl. mleko

1 szt. pomidory bez skórki

7 szt. czosnek

2 szt. mozzarella

3 szt. cebula

1 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka oliwa z oliwek

10 dag. ser gouda tłusty

Przygotowanie


1

Sos pomidorowy: rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć.

2

Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól.

3

Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.

4

Masa szpinakowa: rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek.

5

Szpinaku nie rozmrażać, tylko dodać zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody.

6

Przyprawić solą i pieprzem.

7

Sos beszamelowy: stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę.

8

Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko.

9

Doprawić solą i gałką.

10

Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową.

11

Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie dać sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypać startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel.

12

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.

13

Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę.

14

Przykryć folią i włożyć na około 10 min. do piekarnika.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły