Lasagne szpinakowa
m7
Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to na pewno będzie smakowała.
3
4 / 1
Bardzo łatwa do zrobienia i nawet jak ktoś nie lubi szpinaku, to na pewno będzie smakowała.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. świeża bazylia
1 kostka masło
900 g szpinak mrożony
500 g makaron lasagne
0.25 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szkl. mleko
1 szt. pomidory bez skórki
7 szt. czosnek
2 szt. mozzarella
3 szt. cebula
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka oliwa z oliwek
10 dag. ser gouda tłusty
Przygotowanie
Sos pomidorowy: rozgrzać niewielką ilość oliwy i wcisnąć 2 ząbki czosnku, króciutko podsmażyć.
Dodać przetarte przez sitko pomidory, dodać odrobinę cukru, sól.
Chwilkę poddusić i na koniec dodać 4-5 kropelek octu balsamicznego i drobno pokrojoną bazylię. Odstawić.
Masa szpinakowa: rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, chwilkę podsmażyć i wcisnąć czosnek.
Szpinaku nie rozmrażać, tylko dodać zamrożony do cebuli z czosnkiem. Dusić aż odparuje z wody.
Przyprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: stopić kostkę masła i do stopionego masła wsypać mąkę. Mieszając potrzymać na ogniu krótką chwilkę.
Mleko podgrzać i wlać do mąki cały czas mieszając, aż masa zrobi się jednolita, jeżeli sos jest za gęsty dodać jeszcze mleko.
Doprawić solą i gałką.
Przygotować foremki, ja używam keksówek. Wyłożyć folią aluminiową.
Na spód foremki wlać jedną część sosu beszamel i ułożyć na sos płaty, następnie dać sos pomidorowy i płaty, jedną część masy szpinakowej i posypać startym serem żółtym, płaty, drugą część sosu beszamel i płaty, szpinak, ser żółty, płaty i resztę sosu beszamel.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.
Po pół godzinie wyciągnąć i na wierzch położyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
Przykryć folią i włożyć na około 10 min. do piekarnika.