Lasagne pomarańczowe
uwielbiampl
Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!
1
0 / 0
Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
1 szcz. przyprawa do mięsa mielonego
1 szcz. bazylia
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
250 g makaron lubella lasagne
500 g mięso mielone
500 g masło
100 g parmezan
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. pomarańcza
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 l mleko
Przygotowanie
Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.
Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.
Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.
Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.