Lasagne pomarańczowe

uwielbiampl
Lasagne pomarańczowe

1

0 / 0

Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidory

1 szczyp. przyprawa do mięsa mielonego

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

250 g makaron lubella lasagne

500 g mięso mielone

500 g masło

100 g parmezan

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. pomarańcza

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.

2

Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

3

Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.

4

Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.

5

Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1791

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

135

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły