Lasagne pomarańczowe

uwielbiampl
Lasagne pomarańczowe

1

0 / 0

Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidory

1 szcz. przyprawa do mięsa mielonego

1 szcz. bazylia

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

250 g makaron lubella lasagne

500 g mięso mielone

500 g masło

100 g parmezan

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. pomarańcza

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.

2

Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

3

Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.

4

Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.

5

Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły