1

Składniki

1 Kilogram
Pomidory
1 Szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
250 Gramów
ingridient
makaron Lubella lasagne
500 Gramów
mięso mielone
500 Gramów
masło extra
100 Gramów
parmezan
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
pomarańcza
2 Łyżki
mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Łyżka
oliwa z oliwek
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.
  2. Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.
  4. Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.
  5. Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.

Opis

Pyszny przepis na lasagne wieprzową

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Lasagne

Średni Do 1 godz
Lasagne

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz
Spaghetti napoletana

Spaghetti z sosem pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z sosem pomidorowym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!