Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
Pomidory
1 Szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
250 Gramów
ingridient
makaron Lubella lasagne
500 Gramów
mięso mielone
500 Gramów
masło extra
100 Gramów
parmezan
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
pomarańcza
2 Łyżki
Mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Łyżka
oliwa z oliwek
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.
  2. Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.
  4. Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.
  5. Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.

Opis

Pyszny przepis na lasagne wieprzową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!