Lasagne pomarańczowe

uwielbiampl

Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1791
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
135
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pomarańczowa wariacja na temat lasagne. Brzmi intrygująco? Sprawdź zatem nasz pyszny przepis - przepyszne mięso wieprzowe skąpane w niepowtarzalnym sosie beszamelowym. Symfonia smaków na Twoim talerzu!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
1 szczyp. przyprawa do mięsa mielonego
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
250 g makaron lubella lasagne
500 g mięso mielone
500 g masło
100 g parmezan
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. pomarańcza
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 l mleko
Przygotowanie
Sos mięsny - mięso smażymy na oliwie z przyprawą, dodajemy pomidory, dusimy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy czosnek, cebulę, skórkę, bazylię i dusimy jeszcze parę minut.
Sos beszamelowy - rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, gałkę i pieprz, rozcieramy łyżką na gładką masę cały czas podgrzewając. Powoli wlewamy wrzące mleko, po każdej porcji rozcierając na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Lasagne gotujemy w osolonej wodzie, aż przestanie być sztywne.
Wysmarowujemy brytfannę masłem i układamy kolejno warstwę lasagne, sosu mięsnego i beszamelu, aż do wyczerpania składników. Kończymy beszamelem.
Zapiekamy 20 min. w 180*C, wysypujemy na wierzch utarty ser, zapiekamy kolejne 20 min. Ser powinien być lekko przypieczony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1791
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
135
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.