Lasagne pod pierzynką
lubella
Masz dzisiaj cheat meal day? To świetnie, ponieważ mamy dla Ciebie smakowitą propozycję! Włoskie danie z oryginalnym makaronem, mięsem mielonym, passatą pomidorową, pieczarkami, bakłażanem i świeżymi ziołami - bomba kaloryczna w postaci przepysznej lasagne pod pierzynką!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5005
kcal
Białka
193
gram
Węglowodany
928
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz dzisiaj cheat meal day? To świetnie, ponieważ mamy dla Ciebie smakowitą propozycję! Włoskie danie z oryginalnym makaronem, mięsem mielonym, passatą pomidorową, pieczarkami, bakłażanem i świeżymi ziołami - bomba kaloryczna w postaci przepysznej lasagne pod pierzynką!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
10 szt. makaron lasagne lubella
35 dag. mięso mielone
1 szt. bakłażan
250 g pieczarki
200 g szpinak
250 g mozarella
2 szt. pomidory
250 g passata pomidorowa łowicz
1 pęcz. świeża bazylia
0.50 szt. papryczka chili
2 szt. ząbek czosnku
100 bulion warzywny
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżka olej rzepakowy
Przygotowanie
Bakłażan kroimy w plastry. Obficie posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Pieczarki kroimy w plastry. Drobno siekamy bazylię, papryczkę chili i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek, papryczkę i bazylię. Dodajemy pieczarki i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy kilka minut.
Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę. Dodajemy do pieczarek i mięsa. Podsmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Po chwili wlewamy passatę pomidorową Łowicz. Dusimy na wolnym ogniu. Dolewamy bulion i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i kolejną warstwę makaronu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy porwanym serem, przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez około 25 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5005
kcal
Białka
193
gram
Węglowodany
928
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.