Lasagne pod pierzynką

lubella
Lasagne pod pierzynką

0

0 / 0

Masz dzisiaj cheat meal day? To świetnie, ponieważ mamy dla Ciebie smakowitą propozycję! Włoskie danie z oryginalnym makaronem, mięsem mielonym, passatą pomidorową, pieczarkami, bakłażanem i świeżymi ziołami - bomba kaloryczna w postaci przepysznej lasagne pod pierzynką!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

10 szt. makaron lasagne lubella

35 dek. mięso mielone

1 szt. bakłażan

250 g pieczarki

200 g szpinak

250 g mozarella

2 szt. pomidory

250 g passata pomidorowa łowicz

1 pęcz. świeża bazylia

0.50 szt. papryczka chili

2 szt. ząbek czosnku

100 bulion warzywny

1 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżka olej rzepakowy

Przygotowanie


1

Bakłażan kroimy w plastry. Obficie posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Pieczarki kroimy w plastry. Drobno siekamy bazylię, papryczkę chili i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek, papryczkę i bazylię. Dodajemy pieczarki i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy kilka minut.

2

Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę. Dodajemy do pieczarek i mięsa. Podsmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Po chwili wlewamy passatę pomidorową Łowicz. Dusimy na wolnym ogniu. Dolewamy bulion i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i mieszamy.

3

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i kolejną warstwę makaronu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy porwanym serem, przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez około 25 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły