Lasagne na szybko

lubella

Błyskawiczne, sycące dania obiadowe to prawdziwe zbawienie dla wszystkich zapracowanych osób! Z Uwielbiam możesz przygotować szybkie lasagne z mięsem wołowym, makronem i boczniakami, oblane aromatycznym sosem o delikatnym posmaku czosnku i rozmarynu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 2
Błyskawiczne, sycące dania obiadowe to prawdziwe zbawienie dla wszystkich zapracowanych osób! Z Uwielbiam możesz przygotować szybkie lasagne z mięsem wołowym, makronem i boczniakami, oblane aromatycznym sosem o delikatnym posmaku czosnku i rozmarynu.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. makaron lubella lasagne
150 g mięso mielone wołowe
5 szt. pomidor cherry
1 szt. cebula czerwona
300 g boczniaki
150 g ser żółty
3 szt. jajko
200 śmietana 18%
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
150 woda
2 szt. ząbek czosnku
0.50 pęcz. nać pietruszki
1 szt. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy makaron oraz brytfankę posmarowaną oliwą.
Siekamy czosnek, cebulę i rozmaryn. Trzemy ser.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, rozmaryn, wołowinę i smażymy 5 minut.
Zdejmujemy z ognia. Podlewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posiekaną nacią pietruszki i wodą.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dnie brytfanki układamy pierwszą warstwę makaronu, potem warstwę z boczniaków, a następnie zalewamy je sosem z patelni. Układamy kilka takich warstw.
Ostatnią warstwę smarujemy na wierzchu sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy połówkami pomidorów cherry.
Pieczemy danie w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 35 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.