Example thumb
2

Składniki

1 Sztuka
ingridient
makaron Lubella lasagne
150 Gramów
mięso mielone wołowe
5 Sztuk
Pomidor cherry
1 Sztuka
cebula czerwona
300 Gramów
Boczniaki
150 Gramów
ser żółty
3 Sztuki
jajko
200 Mililitrów
śmietana 18%
2 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
150 Mililitrów
woda
2 Sztuki
ząbek czosnku
2 Sztuki
Gałązka rozmarynu
0.5 Pęczka
nać pietruszki
1 Sztuka
Pieprz, sól do smaku
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotowujemy makaron oraz brytfankę posmarowaną oliwą.
  3. Siekamy czosnek, cebulę i rozmaryn. Trzemy ser.
  4. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, rozmaryn, wołowinę i smażymy 5 minut.
  5. Zdejmujemy z ognia. Podlewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posiekaną nacią pietruszki i wodą.
  6. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Na dnie brytfanki układamy pierwszą warstwę makaronu, potem warstwę z boczniaków, a następnie zalewamy je sosem z patelni. Układamy kilka takich warstw.
  8. Ostatnią warstwę smarujemy na wierzchu sosem, posypujemy startym serem i dekorujemy połówkami pomidorów cherry.
  9. Pieczemy danie w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 35 minut.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!