Lasagne Kfart

alicjagrab
Lasagne Kfart

0

4.8 / 4

Danie z makaronem typu lasagne z mięsem mielonym i dodatkami. Danie podawane na gorąco.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. makaron lubella lasagne

500 g mięso mielone wieprzowe

1.50 pęcz. czosnek

200 g pieczarki

170 g koncentrat pomidorowy łowicz

350 g przecier pomidorowy łowicz

250 g ser żółty

4 łyżeczka olej roślinny

1 łyżeczka majeranek

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżeczka papryka słodka

Przygotowanie


1

Rozpocznij od wykonania farszu z mięsa mielonego. Do mięsa dodaj przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i słodka papryka. Mięso dokładnie wymieszaj i odstaw na później.

2

Cebulę i czosnek poczekaj w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki. Nagrzej patelnię o średniej wielkości i wlej na nią 4 łyżki oleju. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami smaż na wyższej niż mała moc palnika. Na patelnię wyłóż też mięso. Całość podsmażaj, aż mięso zblednie. Całość mieszaj z pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodaj szklankę przecieru pomidorowego oraz koncentratu pomidorowego. Farsz wymieszaj dokładnie i po kilku minutach wyłącz palnik.

3

Przygotuj formę wysmarowując ją olejem od środka. Ser zetrzyj na tarce, a następnie zacznij gotować makaron. Aby mieć pewność, że będzie dobrze przygotowany wystarczy wlać wodę na patelnię, ustawić średnią moc panika, a następnie zanurzać makaron po trzy płaty. Wyławiaj je po około minucie.

4

Czas na układanie warstw. Na początku formę wyłóż makaronem, a na niego posyp ser. Dodaj farszu. Czynność powtórz dwukrotnie. Górę obsyp serem i mieloną papryką. Lazanie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 50 minut. Po upłynięciu tego czasu pozostaw danie do lekkiego przestudzenia.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły