Lasagne Kfart
alicjagrab
Danie z makaronem typu lasagne z mięsem mielonym i dodatkami. Danie podawane na gorąco.
0
4.8 / 4
Danie z makaronem typu lasagne z mięsem mielonym i dodatkami. Danie podawane na gorąco.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. makaron lubella lasagne
500 g mięso mielone wieprzowe
1.50 pęcz. czosnek
200 g pieczarki
170 g koncentrat pomidorowy łowicz
350 g przecier pomidorowy łowicz
250 g ser żółty
4 łyżeczka olej roślinny
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka zioła prowansalskie
1 łyżeczka sól, pieprz
1 łyżeczka papryka słodka
Przygotowanie
Rozpocznij od wykonania farszu z mięsa mielonego. Do mięsa dodaj przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i słodka papryka. Mięso dokładnie wymieszaj i odstaw na później.
Cebulę i czosnek poczekaj w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki. Nagrzej patelnię o średniej wielkości i wlej na nią 4 łyżki oleju. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami smaż na wyższej niż mała moc palnika. Na patelnię wyłóż też mięso. Całość podsmażaj, aż mięso zblednie. Całość mieszaj z pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodaj szklankę przecieru pomidorowego oraz koncentratu pomidorowego. Farsz wymieszaj dokładnie i po kilku minutach wyłącz palnik.
Przygotuj formę wysmarowując ją olejem od środka. Ser zetrzyj na tarce, a następnie zacznij gotować makaron. Aby mieć pewność, że będzie dobrze przygotowany wystarczy wlać wodę na patelnię, ustawić średnią moc panika, a następnie zanurzać makaron po trzy płaty. Wyławiaj je po około minucie.
Czas na układanie warstw. Na początku formę wyłóż makaronem, a na niego posyp ser. Dodaj farszu. Czynność powtórz dwukrotnie. Górę obsyp serem i mieloną papryką. Lazanie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 50 minut. Po upłynięciu tego czasu pozostaw danie do lekkiego przestudzenia.
Kategorie
Alergeny
Gluten