Langosze z serem i śmietaną

Lubella
Langosze z serem i śmietaną

1

0 / 0

Langosze to pyszne placki drożdżowe, które pochodzą z Węgier. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To smaczne danie, które można podać jako przekąskę lub główne danie. Idealnie smakują z gęstą śmietaną i żółtym serem. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka poznańska lubella

180 ml mleko

20 g świeże drożdże

3 szt. ząbki czosnku

1 łyżka sól

1 łyżecz. cukier

50 ml oliwa

150 g ser żółty

200 ml śmietana 18%

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i świeże drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Dodajemy gotowy zaczyn, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę. Ciasto ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej kulki.

3

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.

4

Po wyrośnięciu ciasta formujemy placki. Dla ułatwienia można posmarować ręce olejem. Po uformowaniu placków kładziemy je na wysmarowaną olejem blaszkę.

5

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy langosze z obu stron na złocisty kolor.

6

Po usmażeniu kładziemy je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

7

Langosze smarujemy śmietaną 18% i posypujemy startym serem żółtym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły