Langosze z serem i śmietaną
Lubella
Langosze to pyszne placki drożdżowe, które pochodzą z Węgier. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To smaczne danie, które można podać jako przekąskę lub główne danie. Idealnie smakują z gęstą śmietaną i żółtym serem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Langosze to pyszne placki drożdżowe, które pochodzą z Węgier. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To smaczne danie, które można podać jako przekąskę lub główne danie. Idealnie smakują z gęstą śmietaną i żółtym serem. Smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka poznańska lubella
180 ml mleko
20 g świeże drożdże
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka sól
1 łyżecz. cukier
50 ml oliwa
150 g ser żółty
200 ml śmietana 18%
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i świeże drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Dodajemy gotowy zaczyn, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę. Ciasto ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej kulki.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy placki. Dla ułatwienia można posmarować ręce olejem. Po uformowaniu placków kładziemy je na wysmarowaną olejem blaszkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy langosze z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu kładziemy je na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Langosze smarujemy śmietaną 18% i posypujemy startym serem żółtym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
382
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.