Langosz z ziemniakami

EkspertOdKuchni
Langosz z ziemniakami

0

0 / 0

Langosz z ziemniakami to smaczny i sycący placek drożdżowy pochodzący z kuchni węgierskiej. To świetny wybór na obiad lub przekąskę na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Połączenie chrupiącej skórki z miękkim środkiem i ciągnącym się serem wraz z boczkiem na wierzchu zasmakuje wszystkim miłośnikom bogatych smaków. Życzymy smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g ziemniaki ugotowane

250 g mąka pszenna tortowa lubella

175 ciepła woda

0.50 łyżecz. cukier

7 g drożdże suszone

300 g śmietana 18%

200 g starty żółty ser

250 g boczek

Przygotowanie


1

Rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki, tworząc gładkie purée.

2

Pokrój boczek na małe kawałki i usmaż na złocisty kolor.

3

Przygotuj naczynie, do którego dodasz pokruszone drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną fermentować.

4

W dużej misce połącz mąkę, sól, ziemniaki rozczyn drożdżowy i resztę wody.

5

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na jednolitą masę, dodając stopniowo olej.

6

Ciasto odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

7

Po wyrośnięciu podziel ciasto na cztery równe części. Z każdej ręcznie uformuj placek.

8

W głębokim garnku rozgrzej olej. Każdy placek smaż przez około minutę z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

9

Gotowe langosze wyłów przy pomocy płaskiej łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik kuchenny.

10

Langosze serwuj posmarowane na wierzchu śmietaną, posypane tartym serem i boczkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły