Langosz z ziemniakami
EkspertOdKuchni
Langosz z ziemniakami to smaczny i sycący placek drożdżowy pochodzący z kuchni węgierskiej. To świetny wybór na obiad lub przekąskę na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Połączenie chrupiącej skórki z miękkim środkiem i ciągnącym się serem wraz z boczkiem na wierzchu zasmakuje wszystkim miłośnikom bogatych smaków. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Langosz z ziemniakami to smaczny i sycący placek drożdżowy pochodzący z kuchni węgierskiej. To świetny wybór na obiad lub przekąskę na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Połączenie chrupiącej skórki z miękkim środkiem i ciągnącym się serem wraz z boczkiem na wierzchu zasmakuje wszystkim miłośnikom bogatych smaków. Życzymy smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g ziemniaki ugotowane
250 g mąka pszenna tortowa lubella
175 ciepła woda
0.50 łyżecz. cukier
7 g drożdże suszone
300 g śmietana 18%
200 g starty żółty ser
250 g boczek
Przygotowanie
Rozgnieć dokładnie lub przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki, tworząc gładkie purée.
Pokrój boczek na małe kawałki i usmaż na złocisty kolor.
Przygotuj naczynie, do którego dodasz pokruszone drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną fermentować.
W dużej misce połącz mąkę, sól, ziemniaki rozczyn drożdżowy i resztę wody.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na jednolitą masę, dodając stopniowo olej.
Ciasto odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na cztery równe części. Z każdej ręcznie uformuj placek.
W głębokim garnku rozgrzej olej. Każdy placek smaż przez około minutę z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe langosze wyłów przy pomocy płaskiej łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik kuchenny.
Langosze serwuj posmarowane na wierzchu śmietaną, posypane tartym serem i boczkiem.