Lamingtons – Kokosowa kostka

decomorreno
Lamingtons – Kokosowa kostka

0

3.6 / 8

Wywodzące się z Australii „Lamingtons” to delikatne, lekko wilgotne biszkopciki oblane lukrem kakaowym, a następnie obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce znane są szerzej pod nazwą Kokosanki, Kokosowe kostki lub Włochacze. Lamingtony przygotowane samodzielnie są bezkonkurencyjne, dosłownie rozpływają się w ustach i w oka mgnieniu znikają z talerza. Koniecznie wypróbuj!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 g cukier

4 szt. jaja

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

200 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

100 g masło

50 g masło

280 g cukier puder

160 mleko

45 g kakao decomorreno

250 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Rozpuść masło i ostaw do wystygnięcia. Białka ubij z cukrem na puszystą masę.

2

Przesiej do masy w dwóch partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką. Na koniec dodaj masło i mieszaj.

3

Ciasto przelej do formy (forma: 22x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 – 30 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu odkrój nierówne brzegi i pokrój na kostki.

4

W garnuszku zagotuj masło, mleko oraz kakao i cukier puder. Gdy lekko wystygnie obtaczaj w niej kostki ciasta, następnie obsypuj wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły