Laksa

EkspertOdKuchni
Laksa

0

0 / 0

Laksa to egzotyczne danie kuchni azjatyckiej na bazie mleka kokosowego, które skradnie serca wielbicieli pikantnych i kremowych smaków. Pochodzi z krajów południowo-wschodniej Azji, szczególnie popularne jest w Malezji, Singapurze i Indonezji. Do zupy możesz również dodać dodatkowe składniki, takie jak krewetki, jajko, tofu czy warzywa na wierzchu, aby nadać dodatkowych smaków i tekstur. Laksa to idealny wybór na ciepły wieczór lub wietrzny dzień, gdy marzymy o rozgrzewającej zupie z dalekiego wschodu.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g filet z łososia

1 łyżka olej roślinny

1 szt. cebula

1 łyżeczka starty korzeń imbiru

2 łyżka pasta laksa

400 mleko kokosowe

500 bulion warzywny

2 łyżka sos rybny

1 łyżka cukier trzcinowy

1 szt. sok z limonki

1 szcz. sól

2 szt. liście limonki

Przygotowanie


1

Gotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.

2

W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir i smaż, aż cebula będzie miękka, około 3-4 minut.

3

Dodaj pastę laksa do garnka i smaż przez około 1 minutę, aż uwolni się jej aromat.

4

Dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny, liście limonki (jeśli używasz) oraz sos rybny i cukier trzcinowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby składniki się połączyły.

5

Dodaj kawałki łososia do garnka i gotuj przez około 5 minut, aż łosoś będzie gotowy.

6

Dodaj sok z limonki i dopraw do smaku solą.

7

Podawaj laksa, wlewając gorący rosół z łososiem i warzywami na ugotowany makaron ryżowy. Dekoruj świeżą kolendrą i kiełkami fasoli mung.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły