Lahmacun — turecka pizza na cienkim cieście
Łowicz
Lahmacun, nazywany często turecką pizzą, to wyjątkowe połączenie cienkiego, chrupiącego ciasta z aromatycznym, pikantnym farszem. Z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnych smaków i kuchni bliskowschodniej. Podstawą farszu jest mielone mięso wołowe, które w połączeniu z czerwoną papryką, brązowymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem doskonale współgra z chrupiącym ciastem. Całość najlepiej smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lahmacun, nazywany często turecką pizzą, to wyjątkowe połączenie cienkiego, chrupiącego ciasta z aromatycznym, pikantnym farszem. Z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnych smaków i kuchni bliskowschodniej. Podstawą farszu jest mielone mięso wołowe, które w połączeniu z czerwoną papryką, brązowymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem doskonale współgra z chrupiącym ciastem. Całość najlepiej smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym. Smacznego!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 ml koncentrat pomidorowy łowicz
300 g mąka żytnia
150 ml ciepła woda
3 łyżka oliwa z oliwek
300 g mielona wołowina
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryka czerwona
100 g szpinak baby
100 ml jogurt naturalny
150 g pieczarki brązowe
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. kumin
1 szczyp. ostra papryka
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto na gładką kulkę.
Ciasto odstawiamy na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę białą i czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zacznie się rumienić.
Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, pieczarki brązowe i koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy przyprawami i gotujemy, aż farsz zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
Ciasto dzielimy na małe kulki (5-6 sztuk). Każdą część wałkujemy na bardzo cienkie placki.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy warstwę farszu i równomiernie go rozsmarowujemy po całym placku.
Rozgrzewamy dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu.
Układamy placek na patelni farszem do góry.
Smażymy przez około 5-7 minut, przykrywając patelnię pokrywką, aby mięso dobrze się podgrzało, a ciasto równomiernie zrumieniło od spodu.
Po usmażeniu posypujemy szpinakiem baby i polewamy jogurtem naturalnym.
Po usmażeniu Lahmacun można zwinąć w rulon lub serwować jako płaski placek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.