Lahmacun — turecka pizza na cienkim cieście

Łowicz
Lahmacun — turecka pizza na cienkim cieście

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lahmacun, nazywany często turecką pizzą, to wyjątkowe połączenie cienkiego, chrupiącego ciasta z aromatycznym, pikantnym farszem. Z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnych smaków i kuchni bliskowschodniej. Podstawą farszu jest mielone mięso wołowe, które w połączeniu z czerwoną papryką, brązowymi pieczarkami, cebulą i czosnkiem doskonale współgra z chrupiącym ciastem. Całość najlepiej smakuje ze szpinakiem i jogurtem naturalnym. Smacznego!

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 ml koncentrat pomidorowy łowicz

300 g mąka żytnia

150 ml ciepła woda

3 łyżka oliwa z oliwek

300 g mielona wołowina

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryka czerwona

100 g szpinak baby

100 ml jogurt naturalny

150 g pieczarki brązowe

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. kumin

1 szczyp. ostra papryka

Przygotowanie


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto na gładką kulkę.

Ciasto odstawiamy na 20 minut i przykrywamy ściereczką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę białą i czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zacznie się rumienić.

Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, pieczarki brązowe i koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy przyprawami i gotujemy, aż farsz zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Ciasto dzielimy na małe kulki (5-6 sztuk). Każdą część wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy warstwę farszu i równomiernie go rozsmarowujemy po całym placku.

Rozgrzewamy dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu.

Układamy placek na patelni farszem do góry.

Smażymy przez około 5-7 minut, przykrywając patelnię pokrywką, aby mięso dobrze się podgrzało, a ciasto równomiernie zrumieniło od spodu.

Po usmażeniu posypujemy szpinakiem baby i polewamy jogurtem naturalnym.

Po usmażeniu Lahmacun można zwinąć w rulon lub serwować jako płaski placek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły