Łagodny indyk z ryżem curry
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Łagodny indyk z ryżem curry](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973504081.jpeg&w=3840&q=75)
Kolorowe danie - żółty ryż, indyk w słodkim sosie i ulubiona surówka.
0
0 / 0
Kolorowe danie - żółty ryż, indyk w słodkim sosie i ulubiona surówka.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g pierś indycza bez skóry
1 szkl. marynata słodka
1.33 szkl. woda
0.50 łyżecz. curry
0.50 szkl. ryż biały
Przygotowanie
Piersi z indyka marynujemy w marynacie granatowej przez 2h. (przepis na marynatę: https://uwielbiam.pl/przepis/marynata-granatowa).
Następnie lekko osączamy z marynaty, kładziemy na folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy przez ok. 7 min. Następnie mięso zakręcamy w folii i pieczemy przez ok. 15 min w temp. 190 stopni.
Pół szklanki ryżu gotujemy w 1 i 1/3 szklance wody z domieszką curry. Indyka podajemy z tak przygotowanym ryżem i ulubioną surówką.