Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

decomorreno
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

1

0 / 0

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem - zachwyca niepowtarzalnym wyglądem i uwodzi wyrafinowanym smakiem. Czasochłonny przepis, który w pełni wynagradza godziny spędzone w kuchni. Sprawdź nasze ciasto z przepysznym kremem z serka mascarpone i truskawkami!

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

350 g białko jaja kurzego

100 g mąka lubella puszysta tortowa

15 g kakao decomorreno

310 g cukier drobny

1 szcz. sól

250 g serek mascarpone

250 g śmietana 30%

100 g masło

100 g cukier puder

500 g truskawki

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

2

Ubij białka na pianę, następnie w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru (160 g cukru).

3

Do ubitych białek przesiewaj partiami mąkę z 150g cukru, mieszając delikatnie. Zostaw 3 łyżki mąki.

4

Podziel ciasto na dwie części. Przesiej przez sitko do jednej masy kakao, do drugiej pozostałą część mąki.

5

Przygotuj formę tortową o średnicy 23 cm. Nie smaruj i nie wykładaj jej papierem do pieczenia.

6

Ciasto wykładaj na przemian łyżką do formy.

7

Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

8

Przygotuj krem: Umyj i osusz truskawki. Kilka pozostaw do dekoracji. Pozostałe pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem.

9

Gotuj przez kilka minut, aż truskawki będą się rozpadały i odparuje nadmiar wody.

10

Przetrzyj truskawki przez sito, aby masa była gładka.

11

Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone oraz wystudzoną masę truskawkową, na koniec dodaj ubitą śmietankę.

12

Włóż do lodówki na min. 4 godziny, aby masa się schłodziła.

13

Po wyjęciu ciasta z piekarnika formę połóż na kratce dnem do góry – ciasto stygnąc nie opadnie za bardzo. Po wystygnięciu przekrój ostrym nożem na pół.

14

Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem i udekoruj wierzch truskawkami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły