Example thumb
1

Składniki

15 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
350 Gramów
białko jaja kurzego
100 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
310 Gramów
Cukier drobny
1 Szczypta
sól

Krem

250 Gramów
serek mascarpone
250 Gramów
Śmietana 30%
100 Gramów
masło
100 Gramów
cukier puder
500 Gramów
truskawki
Alergeny
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ubij białka na pianę, następnie w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru (160 g cukru).
  3. Do ubitych białek przesiewaj partiami mąkę z 150g cukru, mieszając delikatnie. Zostaw 3 łyżki mąki.
  4. Podziel ciasto na dwie części. Przesiej przez sitko do jednej masy kakao, do drugiej pozostałą część mąki.
  5. Przygotuj formę tortową o średnicy 23 cm. Nie smaruj i nie wykładaj jej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wykładaj na przemian łyżką do formy.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
  8. Przygotuj krem: Umyj i osusz truskawki. Kilka pozostaw do dekoracji. Pozostałe pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem.
  9. Gotuj przez kilka minut, aż truskawki będą się rozpadały i odparuje nadmiar wody.
  10. Przetrzyj truskawki przez sito, aby masa była gładka.
  11. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone oraz wystudzoną masę truskawkową, na koniec dodaj ubitą śmietankę.
  12. Włóż do lodówki na min. 4 godziny, aby masa się schłodziła.
  13. Po wyjęciu ciasta z piekarnika formę połóż na kratce dnem do góry – ciasto stygnąc nie opadnie za bardzo. Po wystygnięciu przekrój ostrym nożem na pół.
  14. Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem i udekoruj wierzch truskawkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!