Łaciate ciasto z truskawkowym kremem
decomorreno
1
0 / 0
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem - zachwyca niepowtarzalnym wyglądem i uwodzi wyrafinowanym smakiem. Czasochłonny przepis, który w pełni wynagradza godziny spędzone w kuchni. Sprawdź nasze ciasto z przepysznym kremem z serka mascarpone i truskawkami!
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
350 g białko jaja kurzego
100 g mąka lubella puszysta tortowa
15 g kakao decomorreno
310 g cukier drobny
1 szcz. sól
250 g serek mascarpone
250 g śmietana 30%
100 g masło
100 g cukier puder
500 g truskawki
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Ubij białka na pianę, następnie w trakcie ubijania dodawaj po łyżce cukru (160 g cukru).
Do ubitych białek przesiewaj partiami mąkę z 150g cukru, mieszając delikatnie. Zostaw 3 łyżki mąki.
Podziel ciasto na dwie części. Przesiej przez sitko do jednej masy kakao, do drugiej pozostałą część mąki.
Przygotuj formę tortową o średnicy 23 cm. Nie smaruj i nie wykładaj jej papierem do pieczenia.
Ciasto wykładaj na przemian łyżką do formy.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
Przygotuj krem: Umyj i osusz truskawki. Kilka pozostaw do dekoracji. Pozostałe pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem.
Gotuj przez kilka minut, aż truskawki będą się rozpadały i odparuje nadmiar wody.
Przetrzyj truskawki przez sito, aby masa była gładka.
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone oraz wystudzoną masę truskawkową, na koniec dodaj ubitą śmietankę.
Włóż do lodówki na min. 4 godziny, aby masa się schłodziła.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika formę połóż na kratce dnem do góry – ciasto stygnąc nie opadnie za bardzo. Po wystygnięciu przekrój ostrym nożem na pół.
Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem i udekoruj wierzch truskawkami.