Łaciate babeczki z puszkiem

paulina.duszka
Łaciate babeczki z puszkiem

0

0 / 0

Babeczki idealne na każdą okazję, a także i bez okazji. Cieszą oko i podniebienie swoim niebiańskim smakiem!

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

225 g mąka pszenna tortowa lubella

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.30 szkl. olej

2 szt. jaja

250 g kwaśna śmietana

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka mąka pszenna

1 szt. cukier wanilinowy

0.75 szkl. cukier

1 szcz. sól

2 szkl. mleko

1 szt. cukier wanilinowy

0.50 szkl. cukier

1 szt. żółtko

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka mąka ziemniaczana

100 g masło

Przygotowanie


1

W jednej misce połączyć suche składniki. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mikserem jajka, śmietanę i olej. Następnie przelać do suchych składników i szybko połączyć.

2

Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Masę przekładać na przemian do papilotek tak, aby powstały łatki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na około 20 minut.

3

Masa: W garnku podgrzać 1 szklankę mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu wymieszać resztę mleka, obie mąki i żółtko (można ubić mikserem). Tak przygotowaną masę wlać do gotującego mleka i mieszać aż do zgęstnienia. Następnie przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia.

4

Masło rozbić w misce mikserem. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, a na końcu wlać kilka kropel aromatu migdałowego.

5

Przestygnięte babeczki dekorować masą. Opcjonalnie można posypać kolorową posypką lub startą czekoladą. Smacznego!

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły