Labneh z burakiem i pomarańczą

EkspertOdKuchni
Labneh z burakiem i pomarańczą

0

0 / 0

Labneh z burakiem i pomarańczą to lekka, a jednocześnie wyrazista przekąska inspirowana kuchnią bliskowschodnią. Główną rolę gra tu labneh – gęsty, kremowy jogurt o delikatnie kwaskowym smaku, który świetnie łączy się ze słodyczą pieczonego buraka i soczystą pomarańczą. To świetna propozycja na przystawkę, lekki lunch lub element większego stołu z przekąskami – sprawdzi się szczególnie latem, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, ale niebanalnego. Smacznego!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g jogurt grecki

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szt. pieczony burak

1 szt. pomarańcza

1 łyżecz. musztarda francuska

1 łyżka miód

1 łyżecz. ocet jabłkowy

1 łodyga świeży tymianek

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj jogurt ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.

2

Wyłóż sitko podwójną gazą i przełóż jogurt na gazę, rogi zwiąż gumką.

3

Wstaw sito do miski tak, by serwatka mogła swobodnie ściekać. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

4

Gotowy labneh przełóż na talerz i rozsmaruj.

5

W misce wymieszaj musztardę, ocet, miód i tymianek. Dopraw pieprzem i solą.

6

Dodaj buraka pokrojonego w plastry i wymieszaj.

7

Ułóż buraka na serku.

8

Dodaj fileciki z pomarańczy i gałązki tymianku.

9

Całość polej pozostałą marynatą z buraków.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły