Labneh z burakiem i pomarańczą

EkspertOdKuchni

Labneh z burakiem i pomarańczą to lekka, a jednocześnie wyrazista przekąska inspirowana kuchnią bliskowschodnią. Główną rolę gra tu labneh – gęsty, kremowy jogurt o delikatnie kwaskowym smaku, który świetnie łączy się ze słodyczą pieczonego buraka i soczystą pomarańczą. To świetna propozycja na przystawkę, lekki lunch lub element większego stołu z przekąskami – sprawdzi się szczególnie latem, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, ale niebanalnego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Labneh z burakiem i pomarańczą to lekka, a jednocześnie wyrazista przekąska inspirowana kuchnią bliskowschodnią. Główną rolę gra tu labneh – gęsty, kremowy jogurt o delikatnie kwaskowym smaku, który świetnie łączy się ze słodyczą pieczonego buraka i soczystą pomarańczą. To świetna propozycja na przystawkę, lekki lunch lub element większego stołu z przekąskami – sprawdzi się szczególnie latem, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego, ale niebanalnego. Smacznego!
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g jogurt grecki
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. pieczony burak
1 szt. pomarańcza
1 łyżecz. musztarda francuska
1 łyżka miód
1 łyżecz. ocet jabłkowy
1 łodyga świeży tymianek
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
W misce wymieszaj jogurt ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.
Wyłóż sitko podwójną gazą i przełóż jogurt na gazę, rogi zwiąż gumką.
Wstaw sito do miski tak, by serwatka mogła swobodnie ściekać. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
Gotowy labneh przełóż na talerz i rozsmaruj.
W misce wymieszaj musztardę, ocet, miód i tymianek. Dopraw pieprzem i solą.
Dodaj buraka pokrojonego w plastry i wymieszaj.
Ułóż buraka na serku.
Dodaj fileciki z pomarańczy i gałązki tymianku.
Całość polej pozostałą marynatą z buraków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.