Łabędzi puch
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MartaRuszel
![Łabędzi puch](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977609197.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 szt. jaja l
1 szt. dżem z czarnej porzeczki
100 g wiórki kokosowe
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
0.25 szkl. mąka ziemniaczana
2 szt. bułka kajzerka
3 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 kostka masło
0.50 szkl. cukier
50 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie szklista. Dodać żółtka i zmiksować.
Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.
Kajzerki namoczyć w szklance mleka. Gdy dobrze namoknie rozdrobnić widelcem i dodać wiórki kokosowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę kokosowo - bułkową i ugotować na gęstą masę. Wystudzić.
Kostkę masła utrzeć na puch, dodać masę i zmiksować. Wiórki kokosowe przysmażyć na patelni z łyżką masła, przełożyć do naczynia i wystudzić.
Układanie ciasta: biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - połowa masy - biszkopt - druga połowa masy - wiórki kokosowe. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Jajka