Łabędzi puch

MartaRuszel
Łabędzi puch

0

0 / 0

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 szt. jaja l

1 szt. dżem z czarnej porzeczki

100 g wiórki kokosowe

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. cukier

0.25 szkl. mąka ziemniaczana

2 szt. bułka kajzerka

3 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szkl. cukier

1 łyżecz. cukier waniliowy

1 kostka masło

0.50 szkl. cukier

50 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie szklista. Dodać żółtka i zmiksować.

2

Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.

3

Kajzerki namoczyć w szklance mleka. Gdy dobrze namoknie rozdrobnić widelcem i dodać wiórki kokosowe.

4

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę kokosowo - bułkową i ugotować na gęstą masę. Wystudzić.

5

Kostkę masła utrzeć na puch, dodać masę i zmiksować. Wiórki kokosowe przysmażyć na patelni z łyżką masła, przełożyć do naczynia i wystudzić.

6

Układanie ciasta: biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - połowa masy - biszkopt - druga połowa masy - wiórki kokosowe. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły