Kwaśnica postna wigilijna
EkspertOdKuchni
Kwaśnica postna wigilijna to tradycyjna zupa idealna na wigilijny stół – lekka, aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, wzbogacony nutą suszonych grzybów i przypraw. Kwaśnicę najlepiej przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej, gdy składniki się przegryzą. Podajemy ją na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kwaśnica postna wigilijna to tradycyjna zupa idealna na wigilijny stół – lekka, aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, wzbogacony nutą suszonych grzybów i przypraw. Kwaśnicę najlepiej przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej, gdy składniki się przegryzą. Podajemy ją na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
2 l bulion warzywny
50 g podgrzybki suszone
2 szt. marchewka
3 szt. ziemniaki
1 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Przed rozpoczęciem gotowania namaczamy suszone grzyby około 30 minut, a później je gotujemy w rondelku przez około 50 minut.
Kapustę kiszoną odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości.
W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Do bulionu dodajemy ugotowaną kapustę, posiekane grzyby i wszystko dokładnie mieszamy.
Zupę gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, aż się zeszkli, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przekładamy do garnka z kwaśnicą.
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli jest zbyt mało kwaśna, dolewamy trochę soku z kiszonej kapusty.
Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.