Kwaśnica postna wigilijna

EkspertOdKuchni
Kwaśnica postna wigilijna

0

0 / 0

Kwaśnica postna wigilijna to tradycyjna zupa idealna na wigilijny stół – lekka, aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, wzbogacony nutą suszonych grzybów i przypraw. Kwaśnicę najlepiej przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej, gdy składniki się przegryzą. Podajemy ją na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

2 l bulion warzywny

50 g podgrzybki suszone

2 szt. marchewka

3 szt. ziemniaki

1 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Przed rozpoczęciem gotowania namaczamy suszone grzyby około 30 minut, a później je gotujemy w rondelku przez około 50 minut.

2

Kapustę kiszoną odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości.

3

W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

4

Do bulionu dodajemy ugotowaną kapustę, posiekane grzyby i wszystko dokładnie mieszamy.

5

Zupę gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.

6

W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, aż się zeszkli, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przekładamy do garnka z kwaśnicą.

7

Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli jest zbyt mało kwaśna, dolewamy trochę soku z kiszonej kapusty.

8

Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły