Kwaśnica postna wigilijna

EkspertOdKuchni
Kwaśnica postna wigilijna

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kwaśnica postna wigilijna to tradycyjna zupa idealna na wigilijny stół – lekka, aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, wzbogacony nutą suszonych grzybów i przypraw. Kwaśnicę najlepiej przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej, gdy składniki się przegryzą. Podajemy ją na gorąco, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba. Smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

2 l bulion warzywny

50 g podgrzybki suszone

2 szt. marchewka

3 szt. ziemniaki

1 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły