Kwaśnica
kontakt_1
Trochę góralskich smakołyków w Twojej kuchni! Niech zagości różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo kwaśna, charakterna zupa na bazie kiszonej kapusty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
875
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Trochę góralskich smakołyków w Twojej kuchni! Niech zagości różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo kwaśna, charakterna zupa na bazie kiszonej kapusty.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 l woda
500 g żeberka wieprzowe
500 g wędzone żeberka
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziemniaki
500 g kapusta kiszona
3 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 łyżecz. suszony majeranek
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Surowe żeberka i wędzone płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Zalewamy je wodą, doprawiamy przyprawami i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę kroimy w piórka a boczek kroimy w kostkę. Następnie na odrobinie oleju smażymy boczek i blanszujemy cebulę. Kolejno upieczone składniki dodajemy do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy i dodajemy do resztę składników.
Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Kwaśnice podajemy z kromką wiejskiego chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
875
kcal
Białka
50
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.