Kwaśnica
kontakt_1
0
4 / 2
Trochę góralskich smakołyków w Twojej kuchni! Niech zagości różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo kwaśna, charakterna zupa na bazie kiszonej kapusty.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 l woda
500 g żeberka wieprzowe
500 g wędzone żeberka
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziemniaki
500 g kapusta kiszona
3 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
2 łyżeczka suszony majeranek
1 łyżeczka sól
3 szcz. pieprz
Przygotowanie
Surowe żeberka i wędzone płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Zalewamy je wodą, doprawiamy przyprawami i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę kroimy w piórka a boczek kroimy w kostkę. Następnie na odrobinie oleju smażymy boczek i blanszujemy cebulę. Kolejno upieczone składniki dodajemy do gotującego się wywaru.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy i dodajemy do resztę składników.
Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Kwaśnice podajemy z kromką wiejskiego chleba.