Kwaśnica

kontakt_1
Kwaśnica

0

4 / 2

Trochę góralskich smakołyków w Twojej kuchni! Niech zagości różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo kwaśna, charakterna zupa na bazie kiszonej kapusty.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 l woda

500 g żeberka wieprzowe

500 g wędzone żeberka

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

4 szt. ziemniaki

500 g kapusta kiszona

3 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

2 łyżeczka suszony majeranek

1 łyżeczka sól

3 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Surowe żeberka i wędzone płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Zalewamy je wodą, doprawiamy przyprawami i gotujemy na małym ogniu.

2

Cebulę kroimy w piórka a boczek kroimy w kostkę. Następnie na odrobinie oleju smażymy boczek i blanszujemy cebulę. Kolejno upieczone składniki dodajemy do gotującego się wywaru.

3

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.

4

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy i dodajemy do resztę składników.

5

Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.

6

Kwaśnice podajemy z kromką wiejskiego chleba.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły