Kutia z makaronem

Lubella
Kutia z makaronem

0

0 / 0

Kutia z makaronem to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnego makaronu z masą makową, orzechami włoskimi, pszenicą, migdałami i miodem z pewnością zasmakuje fanom świątecznych słodkości. To doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g makaron świderki lubella

400 g masa makowa

80 g orzechy włoskie łuskane

200 g pszenica łuskana

100 g rodzynki

100 g migdały obrane

200 ml miód płynny

Przygotowanie


1

Pszenicę łuskaną i makaron świderki przygotowujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.

2

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut. Orzechy włoskie i migdały mielimy drobno.

3

W misce łączymy masę makową z ugotowaną pszenicą i makaronem. Dodajemy zmielone orzechy i dolewamy płynny miód. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

493

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły