Kutia z makaronem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Kutia z makaronem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714466973659.jpg&w=3840&q=75)
Kutia z makaronem to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnego makaronu z masą makową, orzechami włoskimi, pszenicą, migdałami i miodem z pewnością zasmakuje fanom świątecznych słodkości. To doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!
0
0 / 0
Kutia z makaronem to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnego makaronu z masą makową, orzechami włoskimi, pszenicą, migdałami i miodem z pewnością zasmakuje fanom świątecznych słodkości. To doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g makaron świderki lubella
400 g masa makowa
80 g orzechy włoskie łuskane
200 g pszenica łuskana
100 g rodzynki
100 g migdały obrane
200 ml miód płynny
Przygotowanie
Pszenicę łuskaną i makaron świderki przygotowujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut. Orzechy włoskie i migdały mielimy drobno.
W misce łączymy masę makową z ugotowaną pszenicą i makaronem. Dodajemy zmielone orzechy i dolewamy płynny miód. Całość dokładnie mieszamy.