Kutia z makaronem
Lubella
Kutia z makaronem to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnego makaronu z masą makową, orzechami włoskimi, pszenicą, migdałami i miodem z pewnością zasmakuje fanom świątecznych słodkości. To doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kutia z makaronem to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnego makaronu z masą makową, orzechami włoskimi, pszenicą, migdałami i miodem z pewnością zasmakuje fanom świątecznych słodkości. To doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g makaron świderki lubella
400 g masa makowa
80 g orzechy włoskie łuskane
200 g pszenica łuskana
100 g rodzynki
100 g migdały obrane
200 ml miód płynny
Przygotowanie
Pszenicę łuskaną i makaron świderki przygotowujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy je przez 15 minut. Orzechy włoskie i migdały mielimy drobno.
W misce łączymy masę makową z ugotowaną pszenicą i makaronem. Dodajemy zmielone orzechy i dolewamy płynny miód. Całość dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
493
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.