Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Łowicz
Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

0

5 / 3

Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową to nowoczesna, zdrowa i niezwykle aromatyczna alternatywa dla tradycyjnej kutii wigilijnej. Zamiast klasycznej pszenicy użyto tu kaszy pęczak – bogatej w błonnik, minerały i o wyjątkowym, lekko orzechowym smaku. To świetny wybór dla osób poszukujących zdrowszych wersji tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, a także dla tych, którzy chcą zaskoczyć rodzinę oryginalnym deserem.

9

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szkl. kasza pęczak

1 szkl. mak

0.50 szkl. dżem morelowy łowicz niskosłodzony

0.50 łyżka miód

0.50 szkl. orzechy włoskie

0.50 szkl. suszone morele

0.50 szkl. migdały blanszowane

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny (lub na całą noc). Następnie zagotuj w świeżej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce lub użyj blendera o dużej mocy.

2

Kaszę pęczak przepłucz na sicie, zalej 2,5 szklankami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20–25 minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odstaw do ostygnięcia.

3

W dużej misce połącz ugotowaną kaszę, zmielony mak, posiekane orzechy, migdały i bakalie.

4

Dodaj konfiturę morelową, miód, wanilię i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być wilgotna, ale nie płynna. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka lub więcej miodu według uznania.

5

Odstaw kutię do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po kilku godzinach chłodzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

892

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

100

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły