Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Łowicz

Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową to nowoczesna, zdrowa i niezwykle aromatyczna alternatywa dla tradycyjnej kutii wigilijnej. Zamiast klasycznej pszenicy użyto tu kaszy pęczak – bogatej w błonnik, minerały i o wyjątkowym, lekko orzechowym smaku. To świetny wybór dla osób poszukujących zdrowszych wersji tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, a także dla tych, którzy chcą zaskoczyć rodzinę oryginalnym deserem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
892
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową to nowoczesna, zdrowa i niezwykle aromatyczna alternatywa dla tradycyjnej kutii wigilijnej. Zamiast klasycznej pszenicy użyto tu kaszy pęczak – bogatej w błonnik, minerały i o wyjątkowym, lekko orzechowym smaku. To świetny wybór dla osób poszukujących zdrowszych wersji tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, a także dla tych, którzy chcą zaskoczyć rodzinę oryginalnym deserem.
9
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. kasza pęczak
1 szkl. mak
0.50 szkl. dżem morelowy łowicz niskosłodzony
0.50 łyżka miód
0.50 szkl. orzechy włoskie
0.50 szkl. suszone morele
0.50 szkl. migdały blanszowane
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 2 godziny (lub na całą noc). Następnie zagotuj w świeżej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce lub użyj blendera o dużej mocy.
Kaszę pęczak przepłucz na sicie, zalej 2,5 szklankami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20–25 minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce połącz ugotowaną kaszę, zmielony mak, posiekane orzechy, migdały i bakalie.
Dodaj konfiturę morelową, miód, wanilię i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być wilgotna, ale nie płynna. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka lub więcej miodu według uznania.
Odstaw kutię do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po kilku godzinach chłodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
892
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.