Kutia
Lubella
Bazą tradycyjnej kutii są ziarna pszenicy. Spróbuj tego prostego przepisu w wersji z makaronem kokardki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1862
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
214
gram
Tłuszcze
94
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bazą tradycyjnej kutii są ziarna pszenicy. Spróbuj tego prostego przepisu w wersji z makaronem kokardki.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mak mielony
250 ml woda
100 g miód
250 g makaron lubella kokardki
70 g orzechy włoskie
70 g płatki migdałów
70 g rodzynki
40 g kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Mielony mak przełóż do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez ok. 3-4 min, aż mak wsiąknie większość wody. Po tym czasie odcedź mak z wody na sitku o drobnych oczkach.
Przełóż mak do miski. Dodaj miód, posiekane orzechowy włoskie, migdały, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.
Połącz masę makową z przestudzonym makaronem. Przed podaniem możesz jeszcze polać delikatnie całość miodem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1862
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
214
gram
Tłuszcze
94
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.