Kutia

Lubella
Kutia

0

0 / 0

Bazą tradycyjnej kutii są ziarna pszenicy. Spróbuj tego prostego przepisu w wersji z makaronem kokardki.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g mak mielony

250 ml woda

100 g miód

250 g makaron lubella kokardki

70 g orzechy włoskie

70 g płatki migdałów

70 g rodzynki

40 g kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

Mielony mak przełóż do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez ok. 3-4 min, aż mak wsiąknie większość wody. Po tym czasie odcedź mak z wody na sitku o drobnych oczkach.

3

Przełóż mak do miski. Dodaj miód, posiekane orzechowy włoskie, migdały, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.

4

Połącz masę makową z przestudzonym makaronem. Przed podaniem możesz jeszcze polać delikatnie całość miodem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1862

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

214

gram

Tłuszcze

94

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły