Kutia
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Kutia](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1701439458121.jpg&w=3840&q=75)
Bazą tradycyjnej kutii są ziarna pszenicy. Spróbuj tego prostego przepisu w wersji z makaronem kokardki.
0
0 / 0
Bazą tradycyjnej kutii są ziarna pszenicy. Spróbuj tego prostego przepisu w wersji z makaronem kokardki.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mak mielony
250 ml woda
100 g miód
250 g makaron lubella kokardki
70 g orzechy włoskie
70 g płatki migdałów
70 g rodzynki
40 g kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Mielony mak przełóż do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez ok. 3-4 min, aż mak wsiąknie większość wody. Po tym czasie odcedź mak z wody na sitku o drobnych oczkach.
Przełóż mak do miski. Dodaj miód, posiekane orzechowy włoskie, migdały, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.
Połącz masę makową z przestudzonym makaronem. Przed podaniem możesz jeszcze polać delikatnie całość miodem.