Kutia
uwielbiampl
Wypróbuj niezawodny przepis na - jedną z najpopularnieszych potraw świątecznych - kutię. Choć przygotowanie jej wymaga nieco czasu i doświadczenia w kuchni, to jej przepyszny smak wynagradza cały wysiłek! Do jej przygotowania zaopatrz się w: miód, olejek waniliowy, mak, pszenicę oczyszczoną, cukier, migdały, orzechy oraz rodzynki.
0
2.7 / 6
Wypróbuj niezawodny przepis na - jedną z najpopularnieszych potraw świątecznych - kutię. Choć przygotowanie jej wymaga nieco czasu i doświadczenia w kuchni, to jej przepyszny smak wynagradza cały wysiłek! Do jej przygotowania zaopatrz się w: miód, olejek waniliowy, mak, pszenicę oczyszczoną, cukier, migdały, orzechy oraz rodzynki.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
5 łyżeczka miód
1 łyżeczka olejek waniliowy
300 g pszenica oczyszczona
500 g mak
300 g cukier
100 g migdały
200 g orzechy
100 g rodzynki
1 szkl. woda
Przygotowanie
Gdy spęcznieje, odcedzamy i mielimy dwu-, trzykrotnie.
Mierzymy objętość i zalewamy potrójną objętością wody.
Gotujemy tak jak kaszę: gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawiamy na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika.
Studzimy.
Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i zalewamy powtórnie.
Zmielony mak mieszamy z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 łyżkach wody.
Dodajemy umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórek i posiekane migdały, olejek waniliowy oraz ugotowaną pszenicę.
Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu.
Oczyszczoną pszenicę dokładnie płuczemy i odcedzamy.
Pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.