0

Składniki

5 Łyżeczek
miód
1 Łyżeczka
Olejek waniliowy
300 Gramów
Pszenica oczyszczona
500 Gramów
Mak
300 Gramów
cukier
100 Gramów
migdały
200 Gramów
orzechy
100 Gramów
rodzynki
1 Szklanka
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gdy spęcznieje, odcedzamy i mielimy dwu-, trzykrotnie.
  2. Mierzymy objętość i zalewamy potrójną objętością wody.
  3. Gotujemy tak jak kaszę: gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawiamy na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika.
  4. Studzimy.
  5. Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i zalewamy powtórnie.
  6. Zmielony mak mieszamy z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 łyżkach wody.
  7. Dodajemy umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórek i posiekane migdały, olejek waniliowy oraz ugotowaną pszenicę.
  8. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu.
  9. Oczyszczoną pszenicę dokładnie płuczemy i odcedzamy.
  10. Pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podobne przepisy

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kutia z kaszą pęczak i konfiturą morelową

Makaron z miodem i makiem

Przepis
Średni Do 3 godz
Makaron z miodem i makiem

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Wagonik z makaronu Mini Świderki z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wagonik z makaronu Mini Świderki z czekoladą

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Sernik

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!