Kutia

uwielbiampl
Kutia

0

2.7 / 6

Wypróbuj niezawodny przepis na - jedną z najpopularnieszych potraw świątecznych - kutię. Choć przygotowanie jej wymaga nieco czasu i doświadczenia w kuchni, to jej przepyszny smak wynagradza cały wysiłek! Do jej przygotowania zaopatrz się w: miód, olejek waniliowy, mak, pszenicę oczyszczoną, cukier, migdały, orzechy oraz rodzynki.

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

5 łyżecz. miód

1 łyżecz. olejek waniliowy

300 g pszenica oczyszczona

500 g mak

300 g cukier

100 g migdały

200 g orzechy

100 g rodzynki

1 szkl. woda

Przygotowanie


1

Gdy spęcznieje, odcedzamy i mielimy dwu-, trzykrotnie.

2

Mierzymy objętość i zalewamy potrójną objętością wody.

3

Gotujemy tak jak kaszę: gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawiamy na chwilę przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika.

4

Studzimy.

5

Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i zalewamy powtórnie.

6

Zmielony mak mieszamy z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 łyżkach wody.

7

Dodajemy umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórek i posiekane migdały, olejek waniliowy oraz ugotowaną pszenicę.

8

Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu.

9

Oczyszczoną pszenicę dokładnie płuczemy i odcedzamy.

10

Pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły