Kuru cacik — turecka przystawka z ogórkiem
EkspertOdKuchni
Kuru cacik to orzeźwiająca turecka przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, warzywnych smaków. Głównym składnikiem jest ogórek, który w połączeniu z jogurtem tworzy idealne połączenie na ciepłe dni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowanych, szczególnie do dań mięsnych takich jak kebaby, pieczony kurczak czy jagnięcina. Można go również podać z chlebem pita. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
113
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kuru cacik to orzeźwiająca turecka przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, warzywnych smaków. Głównym składnikiem jest ogórek, który w połączeniu z jogurtem tworzy idealne połączenie na ciepłe dni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowanych, szczególnie do dań mięsnych takich jak kebaby, pieczony kurczak czy jagnięcina. Można go również podać z chlebem pita. Życzymy smacznego!
5
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. ogórki szklarniowe
1 szt. jogurt grecki
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. szczypiorek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i mieszamy w celu odsączenia nadmiaru wody.
Do odsączonych ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojony szczypiorek, jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Całość dokładnie mieszamy.
Kuru caciki najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
113
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.