Kuru cacik — turecka przystawka z ogórkiem

EkspertOdKuchni
Kuru cacik — turecka przystawka z ogórkiem

0

0 / 0

Kuru cacik to orzeźwiająca turecka przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, warzywnych smaków. Głównym składnikiem jest ogórek, który w połączeniu z jogurtem tworzy idealne połączenie na ciepłe dni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw grillowanych, szczególnie do dań mięsnych takich jak kebaby, pieczony kurczak czy jagnięcina. Można go również podać z chlebem pita. Życzymy smacznego!

5

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. ogórki szklarniowe

1 szt. jogurt grecki

2 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i mieszamy w celu odsączenia nadmiaru wody.

2

Do odsączonych ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojony szczypiorek, jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Całość dokładnie mieszamy.

3

Kuru caciki najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły