Kurczę pieczone

bartek
Kurczę pieczone

2

0 / 0

Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa, bo i zrobienie marynaty i grillowanie to są minutowe sprawy. Do wyboru kilka łatwych marynat - zaznaczam, że są ich setki, smak zależy od wyobraźni kucharza.

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 dag. pierś kurczaka

0.50 szkl. olej

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka zanurzam w marynacie, dokładnie mieszam, żeby marynata oblepiła mięso. Zostawiam na noc w lodówce w szklanej albo plastikowej misce pod przykryciem, następnego dnia mięso można smażyć na patelni, zapiekać lub grillować / na zdjęciu kurczak zapiekany na grillu elektrycznym – do diety Dukana/. W składnikach podałem tylko podstawę - reszta zależy od Was! Poniżej kilka sposobów na marynatę:

2

martnata1: oliwa lub olej, ocet winny, pieprz, sól i papryka ostra.

3

martnata2: oliwa lub olej, wino wytrawne, seler naciowy, czosnek, sól i pieprz.

4

martnata3: oliwa lub olej, musztarda, papryka chili, tymianek, majeranek, sól i pieprz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1136

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

b/d

0

Tłuszcze

125

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły