Kurczę pieczone
bartek
Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa, bo i zrobienie marynaty i grillowanie to są minutowe sprawy. Do wyboru kilka łatwych marynat - zaznaczam, że są ich setki, smak zależy od wyobraźni kucharza.
1
0 / 0
Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa, bo i zrobienie marynaty i grillowanie to są minutowe sprawy. Do wyboru kilka łatwych marynat - zaznaczam, że są ich setki, smak zależy od wyobraźni kucharza.
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 dek. pierś kurczaka
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Piersi kurczaka zanurzam w marynacie, dokładnie mieszam, żeby marynata oblepiła mięso. Zostawiam na noc w lodówce w szklanej albo plastikowej misce pod przykryciem, następnego dnia mięso można smażyć na patelni, zapiekać lub grillować / na zdjęciu kurczak zapiekany na grillu elektrycznym – do diety Dukana/. W składnikach podałem tylko podstawę - reszta zależy od Was! Poniżej kilka sposobów na marynatę:
martnata1: oliwa lub olej, ocet winny, pieprz, sól i papryka ostra.
martnata2: oliwa lub olej, wino wytrawne, seler naciowy, czosnek, sól i pieprz.
martnata3: oliwa lub olej, musztarda, papryka chili, tymianek, majeranek, sól i pieprz.