Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Dekagram
pierś kurczaka
0.5 Szklanki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Piersi kurczaka zanurzam w marynacie, dokładnie mieszam, żeby marynata oblepiła mięso. Zostawiam na noc w lodówce w szklanej albo plastikowej misce pod przykryciem, następnego dnia mięso można smażyć na patelni, zapiekać lub grillować / na zdjęciu kurczak zapiekany na grillu elektrycznym – do diety Dukana/. W składnikach podałem tylko podstawę - reszta zależy od Was! Poniżej kilka sposobów na marynatę:
  2. martnata1: oliwa lub olej, ocet winny, pieprz, sól i papryka ostra.
  3. martnata2: oliwa lub olej, wino wytrawne, seler naciowy, czosnek, sól i pieprz.
  4. martnata3: oliwa lub olej, musztarda, papryka chili, tymianek, majeranek, sól i pieprz.

Opis

Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa, bo i zrobienie marynaty i grillowanie to są minutowe sprawy. Do wyboru kilka łatwych marynat - zaznaczam, że są ich setki, smak zależy od wyobraźni kucharza.

Podobne przepisy

Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Indyk świąteczny

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Indyk świąteczny

Leczo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Leczo

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Pierogi z surowym mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z surowym mięsem mielonym

Ryba na zimno w warzywach

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ryba na zimno w warzywach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!