Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Dekagram
pierś kurczaka
0.5 Szklanki
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piersi kurczaka zanurzam w marynacie, dokładnie mieszam, żeby marynata oblepiła mięso. Zostawiam na noc w lodówce w szklanej albo plastikowej misce pod przykryciem, następnego dnia mięso można smażyć na patelni, zapiekać lub grillować / na zdjęciu kurczak zapiekany na grillu elektrycznym – do diety Dukana/. W składnikach podałem tylko podstawę - reszta zależy od Was! Poniżej kilka sposobów na marynatę:
  2. martnata1: oliwa lub olej, ocet winny, pieprz, sól i papryka ostra.
  3. martnata2: oliwa lub olej, miód, sok z cytryny, papryka ostra.
  4. martnata3: oliwa lub olej, czosnek, papryka słodka, curry, sól i pieprz.
  5. martnata4: oliwa lub olej, wino wytrawne, seler naciowy, czosnek, sól i pieprz.
  6. martnata5: oliwa lub olej, musztarda, papryka chili, tymianek, majeranek, sól i pieprz.

Opis

Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa, bo i zrobienie marynaty i grillowanie to są minutowe sprawy. Do wyboru kilka łatwych marynat - zaznaczam, że są ich setki, smak zależy od wyobraźni kucharza.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!