Kurczakowo-groszkowe penne
bartek
Co jakiś czas nachodzi moją rodzinę groszkowa namiętność. Wtedy muszę się zaopatrzyć w spory zapas zielonego groszku – w zimie mrożonego i konserwowanego, ponieważ groszkowe szaleństwo potrafi trwać nawet dwa tygodnie. Zazwyczaj zaczyna się niewinnie od sałatki wielowarzywnej, a później gnamy galopem przez zupy z groszkiem, groszkowe omlety, sałatki z dodatkiem groszku, groszek z marchewką, groszkowe puree jako nadzienie do mięsa, a także groszek do wszelkich potraw, które go tolerują. Ja najbardziej lubię groszek cukrowy zjadany wprost z grządki, ale zimą nigdzie go nie widuję, nawet w dużych marketach. Tu przedstawiam szybkie danie makaronowe z groszkiem wciśniętym między kurczaka a paprykę trochę na siłę, ale idealnie przełamującym smak potrawy. O mrożonym groszku chciałbym powiedzieć ważną rzecz; jeśli chcemy, aby groszek zachował swój soczyście zielony kolor, to wrzucamy go na wrzątek, dodajemy łyżkę cukru (niektórzy dodają kwasku albo ocet) i gotujemy go bez przykrywania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Co jakiś czas nachodzi moją rodzinę groszkowa namiętność. Wtedy muszę się zaopatrzyć w spory zapas zielonego groszku – w zimie mrożonego i konserwowanego, ponieważ groszkowe szaleństwo potrafi trwać nawet dwa tygodnie. Zazwyczaj zaczyna się niewinnie od sałatki wielowarzywnej, a później gnamy galopem przez zupy z groszkiem, groszkowe omlety, sałatki z dodatkiem groszku, groszek z marchewką, groszkowe puree jako nadzienie do mięsa, a także groszek do wszelkich potraw, które go tolerują. Ja najbardziej lubię groszek cukrowy zjadany wprost z grządki, ale zimą nigdzie go nie widuję, nawet w dużych marketach. Tu przedstawiam szybkie danie makaronowe z groszkiem wciśniętym między kurczaka a paprykę trochę na siłę, ale idealnie przełamującym smak potrawy. O mrożonym groszku chciałbym powiedzieć ważną rzecz; jeśli chcemy, aby groszek zachował swój soczyście zielony kolor, to wrzucamy go na wrzątek, dodajemy łyżkę cukru (niektórzy dodają kwasku albo ocet) i gotujemy go bez przykrywania.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szt. makaron penne lubella pełne ziarno
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
7 łyżka groszek zielony konserwowy
0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%
0.50 szt. papryka czerwona
Przygotowanie
Na patelni, na łyżce oliwy przysmażam cebulę pokrojoną w półtalarki.
Do cebulki dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka...
... a do tego pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki.
Wszystko podsmażam około 5 minut (papryka musi trochę zmięknąć) i dodaję groszek konserwowy.
Na koniec wlewam pół szklanki (może być mniej) śmietanki kremówki. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.