Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
zioła prowansalskie
1 Sztuka
ingridient
makaron penne Lubella Pełne Ziarno
1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
cebula
7 Łyżek
groszek zielony konserwowy
0.5 Szklanki
śmietanka kremowa 30%
0.5 Sztuki
papryka czerwona
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Na patelni, na łyżce oliwy przysmażam cebulę pokrojoną w półtalarki.
  2. Do cebulki dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka...
  3. ... a do tego pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki.
  4. Wszystko podsmażam około 5 minut (papryka musi trochę zmięknąć) i dodaję groszek konserwowy.
  5. Na koniec wlewam pół szklanki (może być mniej) śmietanki kremówki. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Opis

Co jakiś czas nachodzi moją rodzinę groszkowa namiętność. Wtedy muszę się zaopatrzyć w spory zapas zielonego groszku – w zimie mrożonego i konserwowanego, ponieważ groszkowe szaleństwo potrafi trwać nawet dwa tygodnie. Zazwyczaj zaczyna się niewinnie od sałatki wielowarzywnej, a później gnamy galopem przez zupy z groszkiem, groszkowe omlety, sałatki z dodatkiem groszku, groszek z marchewką, groszkowe puree jako nadzienie do mięsa, a także groszek do wszelkich potraw, które go tolerują. Ja najbardziej lubię groszek cukrowy zjadany wprost z grządki, ale zimą nigdzie go nie widuję, nawet w dużych marketach. Tu przedstawiam szybkie danie makaronowe z groszkiem wciśniętym między kurczaka a paprykę trochę na siłę, ale idealnie przełamującym smak potrawy. O mrożonym groszku chciałbym powiedzieć ważną rzecz; jeśli chcemy, aby groszek zachował swój soczyście zielony kolor, to wrzucamy go na wrzątek, dodajemy łyżkę cukru (niektórzy dodają kwasku albo ocet) i gotujemy go bez przykrywania.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!