Kurczakowo-groszkowe penne

bartek
Kurczakowo-groszkowe penne

1

0 / 0

Co jakiś czas nachodzi moją rodzinę groszkowa namiętność. Wtedy muszę się zaopatrzyć w spory zapas zielonego groszku – w zimie mrożonego i konserwowanego, ponieważ groszkowe szaleństwo potrafi trwać nawet dwa tygodnie. Zazwyczaj zaczyna się niewinnie od sałatki wielowarzywnej, a później gnamy galopem przez zupy z groszkiem, groszkowe omlety, sałatki z dodatkiem groszku, groszek z marchewką, groszkowe puree jako nadzienie do mięsa, a także groszek do wszelkich potraw, które go tolerują. Ja najbardziej lubię groszek cukrowy zjadany wprost z grządki, ale zimą nigdzie go nie widuję, nawet w dużych marketach. Tu przedstawiam szybkie danie makaronowe z groszkiem wciśniętym między kurczaka a paprykę trochę na siłę, ale idealnie przełamującym smak potrawy. O mrożonym groszku chciałbym powiedzieć ważną rzecz; jeśli chcemy, aby groszek zachował swój soczyście zielony kolor, to wrzucamy go na wrzątek, dodajemy łyżkę cukru (niektórzy dodają kwasku albo ocet) i gotujemy go bez przykrywania.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szt. makaron penne lubella pełne ziarno

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

7 łyżka groszek zielony konserwowy

0.50 szkl. śmietanka kremowa 30%

0.50 szt. papryka czerwona

Przygotowanie


1

Na patelni, na łyżce oliwy przysmażam cebulę pokrojoną w półtalarki.

2

Do cebulki dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka...

3

... a do tego pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki.

4

Wszystko podsmażam około 5 minut (papryka musi trochę zmięknąć) i dodaję groszek konserwowy.

5

Na koniec wlewam pół szklanki (może być mniej) śmietanki kremówki. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły