Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Co jakiś czas nachodzi moją rodzinę groszkowa namiętność. Wtedy muszę się zaopatrzyć w spory zapas zielonego groszku – w zimie mrożonego i konserwowanego, ponieważ groszkowe szaleństwo potrafi trwać nawet dwa tygodnie. Zazwyczaj zaczyna się niewinnie od sałatki wielowarzywnej, a później gnamy galopem przez zupy z groszkiem, groszkowe omlety, sałatki z dodatkiem groszku, groszek z marchewką, groszkowe puree jako nadzienie do mięsa, a także groszek do wszelkich potraw, które go tolerują. Ja najbardziej lubię groszek cukrowy zjadany wprost z grządki, ale zimą nigdzie go nie widuję, nawet w dużych marketach. Tu przedstawiam szybkie danie makaronowe z groszkiem wciśniętym między kurczaka a paprykę trochę na siłę, ale idealnie przełamującym smak potrawy. O mrożonym groszku chciałbym powiedzieć ważną rzecz; jeśli chcemy, aby groszek zachował swój soczyście zielony kolor, to wrzucamy go na wrzątek, dodajemy łyżkę cukru (niektórzy dodają kwasku albo ocet) i gotujemy go bez przykrywania.
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Szczypta |
zioła prowansalskie
|
|
1 | Sztuka | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
pierś kurczaka
|
|
1 | Sztuka | ||
7 | Łyżek |
groszek zielony konserwowy
|
|
0.5 | Szklanki |
śmietanka kremowa 30%
|
|
0.5 | Sztuki |
papryka czerwona
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |