Kurczak z warzywami po chińsku
m7
Jest to mój ulubiony przepis! Normalnie rozkosz w ustach. Zaskocz wszystkich pysznym obiadkiem!! Gorąco polacam
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest to mój ulubiony przepis! Normalnie rozkosz w ustach. Zaskocz wszystkich pysznym obiadkiem!! Gorąco polacam
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. olej sezamowy
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
0.25 l bulion drobiowy
500 g kurczak cały
250 g por
250 g marchew
50 g płatki migdałowe
2 szt. cebula
2 łyżka sos sojowy
4 łyżka śmietana
4 łyżka olej
Przygotowanie
Mięso pokroić w paseczki o szerokości 1/2 cm. Oczyszczony por pokroić w plasterki, opłukać i osuszyć. Obraną marchew pokroić na słupki wielkości zapałki, obraną cebulę pokroić na talarki.
Bulion wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, śmietaną, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewać kolej-no niewielką ilość oleju i stale mieszając podsmażać w małych porcjach wszystkie składniki, aż zmienią kolor i zaczną wydzielać aromatyczny zapach. W pierwszej kolejności podsmażyć mięso. Podsmażone składniki przekładać na cedzak umieszczony na misce. Do tłuszczu ze smażenia dodać sok, który zebrał się w misce oraz wymieszane dodatki. Sos krótko gotować, dodać podsmażone składniki, wymieszać i doprawić do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.