Kurczak z warzywami po chińsku

m7
Kurczak z warzywami po chińsku

0

0 / 0

Jest to mój ulubiony przepis! Normalnie rozkosz w ustach. Zaskocz wszystkich pysznym obiadkiem!! Gorąco polacam

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. olej sezamowy

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

0.25 l bulion drobiowy

500 g kurczak cały

250 g por

250 g marchew

50 g płatki migdałowe

2 szt. cebula

2 łyżka sos sojowy

4 łyżka śmietana

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Mięso pokroić w paseczki o szerokości 1/2 cm. Oczyszczony por pokroić w plasterki, opłukać i osuszyć. Obraną marchew pokroić na słupki wielkości zapałki, obraną cebulę pokroić na talarki.

2

Bulion wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, śmietaną, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewać kolej-no niewielką ilość oleju i stale mieszając podsmażać w małych porcjach wszystkie składniki, aż zmienią kolor i zaczną wydzielać aromatyczny zapach. W pierwszej kolejności podsmażyć mięso. Podsmażone składniki przekładać na cedzak umieszczony na misce. Do tłuszczu ze smażenia dodać sok, który zebrał się w misce oraz wymieszane dodatki. Sos krótko gotować, dodać podsmażone składniki, wymieszać i doprawić do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

661

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły