Kurczak z pieczarkami w śmietanie

uwielbiampl
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

2

3.6 / 28

Pyszny sposób na obiad.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana 22%

1 szczyp. papryka czerwona słodka

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

200 g pieczarki

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. ryż biały

3 łyżka olej

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Filety myjemy, suszymy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy pieczarki ok. 20 min. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3

Kurczaka zalewamy sosem z pieczarkami. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, można dodać odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podajemy z ryżem, posypujemy koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły