Kurczak z pieczarkami w śmietanie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Kurczak z pieczarkami w śmietanie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977252403.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny sposób na obiad.
2
3.6 / 28
Pyszny sposób na obiad.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 22%
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
200 g pieczarki
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. ryż biały
3 łyżka olej
1 łyżka masło
Przygotowanie
1
Filety myjemy, suszymy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczarki myjemy i drobno siekamy.
2
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy pieczarki ok. 20 min. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
3
Kurczaka zalewamy sosem z pieczarkami. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, można dodać odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podajemy z ryżem, posypujemy koperkiem.