Kurczak z pieczarkami w śmietanie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
monikap
![Kurczak z pieczarkami w śmietanie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974609022.jpeg&w=3840&q=75)
Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem
1
0 / 0
Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 22%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. ryż biały
3 łyżka olej
1 łyżka masło roślinne
20 dag. pieczarki
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, drobno posiekać.
Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać i zagotować, potrzymać przez chwilę na małym ogniu sos zgęstnieje, można do smaku doprawić jeszcze pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ja dodałam odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podawać z ryżem, posypać koperkiem.
Na patelni rozgrzać olej usmażyć kurczaka, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pieczarki ok 20.min. Usmażone dodać do kurczaka. razem wymieszać