Kurczak z pieczarkami w śmietanie

monikap
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

1

0 / 0

Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana 22%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka czerwona słodka

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. ryż biały

3 łyżka olej

1 łyżka masło roślinne

20 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, drobno posiekać.

2

Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać i zagotować, potrzymać przez chwilę na małym ogniu sos zgęstnieje, można do smaku doprawić jeszcze pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ja dodałam odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podawać z ryżem, posypać koperkiem.

3

Na patelni rozgrzać olej usmażyć kurczaka, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pieczarki ok 20.min. Usmażone dodać do kurczaka. razem wymieszać

Wartości odżywcze na porcję


Energia

300

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły