Kurczak z pieczarkami w śmietanie

monikap
Kurczak z pieczarkami w śmietanie

1

0 / 0

Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana 22%

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. papryka czerwona słodka

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. ryż biały

3 łyżka olej

1 łyżka masło roślinne

20 dek. pieczarki

Przygotowanie


1

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, drobno posiekać.

2

Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać i zagotować, potrzymać przez chwilę na małym ogniu sos zgęstnieje, można do smaku doprawić jeszcze pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ja dodałam odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podawać z ryżem, posypać koperkiem.

3

Na patelni rozgrzać olej usmażyć kurczaka, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pieczarki ok 20.min. Usmażone dodać do kurczaka. razem wymieszać

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły