Kurczak z pieczarkami w śmietanie
monikap
Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jest bardzo prosty w przygotowaniu ja zrobiłam go z ryżem z odrobiną kurkumy ale bardzo dobrze smakuje podany też z makaronem
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 22%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. ryż biały
3 łyżka olej
1 łyżka masło roślinne
20 dag. pieczarki
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, drobno posiekać.
Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać i zagotować, potrzymać przez chwilę na małym ogniu sos zgęstnieje, można do smaku doprawić jeszcze pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ja dodałam odrobinę kurkumy na kolor. Kurczaka podawać z ryżem, posypać koperkiem.
Na patelni rozgrzać olej usmażyć kurczaka, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pieczarki ok 20.min. Usmażone dodać do kurczaka. razem wymieszać
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.