Kurczak z pieczarkami

m7
Kurczak z pieczarkami

0

0 / 0

Danie na szybki obiad lub gorącą kolację.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana 18%

1 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka przyprawa maggi

500 g pieczarki

1 szt. kurczak cały

2 szt. cebula

1 łyżka sól

1 łyżka nać pietruszki

3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu.

2

Chwilę smaż z każdej strony.

3

Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając.

4

Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu.

5

Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku.

6

Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj.

7

Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły