Kurczak z pieczarkami
m7
0
0 / 0
0
Danie na szybki obiad lub gorącą kolację.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 18%
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka przyprawa maggi
500 gr pieczarki
1 szt kurczak cały
2 szt cebula
1 łyżka sól
1 łyżka nać pietruszki
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu.
Chwilę smaż z każdej strony.
Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając.
Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu.
Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku.
Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.