Kurczak z pieczarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kurczak z pieczarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363405.jpeg&w=3840&q=75)
Danie na szybki obiad lub gorącą kolację.
0
0 / 0
Danie na szybki obiad lub gorącą kolację.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana 18%
1 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. przyprawa maggi
500 g pieczarki
1 szt. kurczak cały
2 szt. cebula
1 łyżka sól
1 łyżka nać pietruszki
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu.
Chwilę smaż z każdej strony.
Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając.
Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu.
Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku.
Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.