Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami
m7
1
3.5 / 21
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. filet z kurczaka
1 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia
1 szt. marchew
1 pęcz. cebula dymka
2 szt. ząbek czosnku
150 g kasza jaglana
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. curry
1 szcz. ostra papryka mielona
2 łyżka olej
Przygotowanie
Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę a marchewkę w plasterki. Dymkę siekamy razem ze szczypiorem.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i podsmażamy chwilkę kurczaka. Po chwili dodajemy cebulę, marchewkę i dymkę. Po ok. 10 minutach dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodajemy przyprawy: pieprz, sól, ok. łyżeczki curry i odrobinę ostrej papryki( jeśli ktoś nie przepada za ostrymi potrawami można ją zastąpić słodką papryką)
Danie podlewamy odrobiną wody aby warzywa mogły się dusić. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy cukinię ponieważ ona szybko mięknie. Na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie kaszę jaglaną. Gotowe!