Kurczak w warzywach
m7
Kurczak w warzywach dwa dana w jednym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1358
kcal
Białka
120
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kurczak w warzywach dwa dana w jednym
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kurczak cały
3 szt. cebula
6 szt. ziemniaki
2 szt. marchew
1 szt. cytryna
1 szt. czosnek
1 szt. cukinia
3 szt. seler naciowy
10 szt. tymianek
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sos sojowy
Przygotowanie
Kurczaka umyć. Wymieszałam łyzke sosu sojowego z 2 łyzkami oliwy z oliwek aromatyzowanej cytryną, dodałam pieprz, 3 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę i wysmarowałam kurczaka z zewnatrz i od środka. Do środka kurczaka włozyłam do srodka 2 obrane ząbki czosnku, cebule pokrorona na ćwiartki, liscie selera naciowego, i garść gałązek tymianku. Zwiazałam nogi gumka. Położyłam kurczaka na blaszce, posypałam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i gałązkami tymianku. Obłozyłam warzywami pokrojonymi w ćwiartki lub plastry: marchewka, ziemniaki, cebula, zabki czosnku w skórce, cukinia, seler naciowy, por, , cytryna, gałązki tymianku. Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka i skropiłam wszystko sosem sojowym, olwią z oliwek i posypałam pieprzem. Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1358
kcal
Białka
120
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.