Kurczak w szynce
maspexdigital
Przepis na kurczaka w szynce to ciekawy pomysł na odczarowanie zwykłego obiadu. Jest łatwy do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, ale także jako przysmak na wszelkich uroczystościach rodzinnych i spotkaniach w gronie znajomych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
507
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Przepis na kurczaka w szynce to ciekawy pomysł na odczarowanie zwykłego obiadu. Jest łatwy do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, ale także jako przysmak na wszelkich uroczystościach rodzinnych i spotkaniach w gronie znajomych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
2 szt. pierś z kurczaka
6 szt. plastry szynki parmeńskiej
1 szkl. liście bazyli
2 szt. ząbek czosnku
0.25 szkl. orzechy nerkowca
1 łyżka orzechy pinii
0.25 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błonek i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Filety nacinamy wzdłuż, tak aby powstały kieszonki.
Listki bazylii wraz z orzechami, czosnkiem, 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą pastą wypełniamy kieszonki filetów. Rozkładamy plastry szynki i zawijamy w nie mięso.
Przecier wlewamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy filety i polewamy je kilkoma łyżeczkami oliwy. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 st., następnie przez kolejne 25 minut bez przykrycia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
507
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.