Kurczak w szynce

maspexdigital
Kurczak w szynce

0

4 / 1

Przepis na kurczaka w szynce to ciekawy pomysł na odczarowanie zwykłego obiadu. Jest łatwy do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, ale także jako przysmak na wszelkich uroczystościach rodzinnych i spotkaniach w gronie znajomych.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 przecier pomidorowy łowicz

2 szt. pierś z kurczaka

6 szt. plastry szynki parmeńskiej

1 szkl. liście bazyli

2 szt. ząbek czosnku

0.25 szkl. orzechy nerkowca

1 łyżka orzechy pinii

0.25 szkl. oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błonek i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Filety nacinamy wzdłuż, tak aby powstały kieszonki.

2

Listki bazylii wraz z orzechami, czosnkiem, 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą pastą wypełniamy kieszonki filetów. Rozkładamy plastry szynki i zawijamy w nie mięso.

3

Przecier wlewamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy filety i polewamy je kilkoma łyżeczkami oliwy. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 st., następnie przez kolejne 25 minut bez przykrycia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

507

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły